Scandalos! Fermier amendat pentru că își irigă culturile!

in ExtraNews de

Fermierii se confruntă cu o secetă cumplită în toate zonele țării, iar o parte dintre ei reușesc să își mențină culturile în viață cu ajutorul sistemelor de irigații în care au investit enorm. Un astfel de caz este cel al fermierului clujean Emil Turdean, administratorul fermei Agro Turdean Impex, care, însă, atunci când și-a instalat instalația de irigat s-a trezit cu poliția pe cap să îl amendeze.

A primit acord de la ANIF să înceapă irigarea

Într-un dialog cu jurnalistul independent Sabin Gherman, fermierul Emil Turdean, care lucrează circa 700 de hectare în zona Turzii, a povestit întreaga situație: ”Săptămâna trecută, vineri, am obținut aprobarea de la ANIF pentru a iriga în câmp. Directorul de la ANIF Cluj a dat drumul la apă și a spus să lăsăm, vineri, sâmbătă și duminică să se spele canalul de irigații pentru că nu a fost utilizat o perioadă destul de lungă și pe urmă mi-a zis să anunț colegii din organizație, fiecare să ude. Sâmbătă am luat legătura cu primarul din Moldovenești pentru că ne aflăm pe raza comunei Moldovenești, l-am anunțat că vrem să-i dăm drumul, și mi-a spus ”că știi că e drumul ăla de explotație agricolă făcut pe fonduri europene, pe unde este circulația foarte mare și chiar dacă există drum de asfaltat din sus toată lumea merge pe aici pentru că este un pic mai scurt și nu pot să-l închid, dar hai să găsim o modalitate prin care și tu și colegii tăi să puteți uda, dar să poate circula și oamenii””.

Primarul i-a cerut să asigure circulația pe drumul pe care se trage tubul

Fermierul s-a conformat indicațiilor primite de la primarul comunei: ”Zis și făcut. Tub de furtun de pompieri de 100, să ne conectăm cu el, asfaltul nu-l puteam tăia, bineînțeles, am lăsat asfaltul acolo și am băgat într-o țeavă de metal tubul de pompieri, iar peste el am pus, cum fac și mașinile de pompieri pentru că am făcut armata la Pompieri și știu cum se protejează țevile să nu se spargă, tablă și peste tablă am pus geotextil și niște pietriș. Deci, a reieșit o rampă de 5 metri și jumătate lungime, înaltă de 25 de centimetri, petriș bătucit”.

Soluția funcțională găsită de fermier nu a fost pe placul poliției

Soluția găsită și implementată cu succes de către Emil Turdean nu a fost pe placul autorităților: ”Când să dăm drumul la irigat, mă trezsec cu ajutorul șefului de post din comună, pe care îl cred un om respectabil, îl respectam și îl respect și acum, îl cred un polițist adevărat, adică omul e corect, este omul legii, dar m-a luat cu ”ai autorizație de închis drumul?” și i-am spus că nu este închis drumul, i-am explicat că am vorbit cu primarul și mi-a spus că ce primar, că trebuie de la Cluj. Și i-am zis că până obținem de la Cluj autorizație, că aici vreau să punctez, ca să putem noi iriga și să trecem peste drumul ăla, cu toate că există drum din sus, drum comunal, iar acesta este un drum de exploatație agricolă asfaltat pe fonduri europene, care deservește parcele alăturate”.

Citeste mai mult pe Agrointel.ro