Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Scandal la Cimitirul din Valea Uzului. Etnicii maghiari au făcut un lanț uman, pe care românii l-au rupt. De unde a pornit totul

in ExtraNews de

Peste o mie de etnici maghiari s-au adunat să formeze un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului. Aceștia au vrut astfel să îi împiedici pe românii din mai multe asociații să vină la cimitir, până când nu va fi reglementată situația creată în jurul acestui monument istoric. Cu toate acestea, un grup de români, conduși de unionistul George Simion, au intrat cu forța în cimitir, alături de un sobor de preoți, anunță hotnews.ro.

De unde a pornit scandalul de Ziua Eroilor la Cimitirul din Valea Uzului

Cimitirul din Valea Uzului a făcut turul presei în urmă cu o lună, când primarul din localitatea Dărmănești a luat decizia de a construi mai multe cruci pe suprafața cimitirului internațional. Autoritățile din localitatea harghiteană Sânmartin au susținut însă că demersul primăriei băcăuane este unul ilegal, dat fiind faptul că cimitirul se află amplasat pe suprafața comunei lor. Astfel, crucile făcute de primăria din Dărmănești au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulți activiști români, printre care se numără și candidatul independent la europarlamentare George Simion, au acuzat că au fost victimele extremiștilor maghiari.

În urma acestor incidente, patru bărbaţi, printre care se numără şi viceprimarul din Sânmartin, au fost duşi, în data de 23 mai, la audieri la IPJ Harghita, în timp ce președintele CJ Harghita, Csaba Borboly, alături de primarul din Sânmartin au luat decizia să închidă ușa cimitirului cu un lanț și trei lacăte.

Ce s-a întâmplat de înălțare la Cimitirul din Valea Uzului

Parlamentari și primari UDMR dar și simpli cetățeni s-au adunat joi în jurul cimitirului pentru a forma un lanț uman. Aceștia aveau pancarte cu documentele emise d e autoritățile statului român care arată că acțiunile primăriei Dărmănești au încălcat legea. Grupul de români care au mers la cimitir nu s-au lăsat însă impresionați și au intrat cu forța în cimitir. Dacă hotnews.ro susține că între cele două facțiuni au existat mai multe momente tensionate, oficialii autorităților spun că totul este sub control:

„Jandarmeria se află la Valea Uzului, avem efective, scopul nostru este de a preîntâmpina tulburarea ordinii și liniștii publice. Românii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor și au intrat în cimitir, iar maghiarii care erau în față s-au dat la o parte și s-au retras. În cimitir are loc o slujbă religioasă și se depun coroane. Jandermeria nu a folosit forța”, a spus Alexandra Dănculea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bacău, pentru Mediafax.

Cimitirul Eroilor din Valea Uzului este cel mai mare din judeţul Harghita și adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial. Ministerul Apărării Naţionale a anunțat că la finalul celei de-a doua conflagraţii mondiale, în necropola de război de la Valea Uzului erau înhumați militari de mai multe naţionalităţi – români, unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni şi sârbi.

Mergi la SUS