Știri captivante și curiozități din toată lumea – Descoperă informațiile care contează!

🔗 Conectează-te cu NOI

🌿 Hai pe Facebook! 📘 Alătură-te Grupului ▶️ Urmărește pe YouTube

Sărbătoarea RUSALIILOR. Tradițiile românilor

in InfoPlus de

RUSALIILE-POGORÂREA SFÂNTULUI DUH, reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine, prăznuită din vremea sfinților apostoli.
Până la începutul secolului al V-lea, Rusaliile sau Cincizecimea era o dublă sărbătoare, a Înălțării Domnului și a Pogorârii Sfântului Duh. În jurul anului 400, cele două sărbători s-au separat.
La împlinirea a cinzeci de zile de la Înviere s-a auzit un tunet care a străbătut mulțimea adunată din toată lumea la Ierusalim. Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând nu numai peste cei doisprezece apostoli, ci și peste cei șaptezeci de ucenici. Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor și să se înțeleagă între ei, iar mulțimea a crezut că sunt beți. Atunci, Sfântul Apostol Petru a vorbit în mijlocul mulțimii, pentru a apăra Apostolii dar și pentru a propovădui minunile pe care Mântuitorul nostru le-a făcut, iar 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism. Se crede astfel că Cincizecimea este sărbătoarea întemeierii Bisericii Creștine, pentru că cei 3.000 de oameni au alcătuit cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.
De Rusalii se leagă mai multe superstiții și oamenii păstrează încă unele tradiții: își împodobesc casele cu frunze sfințite de tei sau de nuc pentru a îndepărta duhurile rele, ung ușile cu usturoi pentru a fi feriți de ghinion tot anul și dansează Jocul Călușarilor, pentru a alunga spiritele Ielelor care vin să facă rău.
În ziua de Rusalii, se aduc în biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor.

Ce nu este bine sa faci de Rusalii
În ziua de Rusalii, să nu mergi ”la scalda” fiindcă este pericol mare de înec!
Să nu lucrezi, fiindcă atragi asupra ta mânia Rusaliilor.
Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte și să nu călătorești departe de casă.
Să nu te cerți cu nimeni, căci ești luat de Iele.
De Rusalii, dar și 9 săptămâni după, nu se mai culeg ierburi de leac.
Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor, deci este indicat să eviți să faci aceste lucruri.

Trimite prietenilor

Ultimile din

Mergi la SUS