Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

SÂMBĂTA LUI LAZĂR ANUNȚĂ SĂPTĂMÂNA PATIMILOR

in Curiozitati de

Sâmbăta de dinaintea minunatei sărbători de Florii deschide șirul tradițiilor pascale. Urmează o săptămână de cugetare, încărcată de simboluri.

Sâmbăta de dinaintea Floriilor se mai numește și Sâmbăta lui Lazăr. Pe lângă obiceiurile Moșilor, aduce cu sine tot felul de ritualuri.

CE SE FACE DE LAZĂREL

Un obicei mai puțin cunoscut e cel al Lăzărelului. Vineri, în ajun, nu se face treabă și se ține post, ca să fim feriți de arsuri. În Sâmbăta lui Lazăr, fetele se împodobesc cu rămurele de salcie și merg cântând pe la case, primind în schimb ouă pentru înroșit. Femeile împart plăcinte sărmanilor, căci i se face pomană lui Lazăr, un băiat care se spune că ar fi murit poftind la ele. Cine nu respectă Lăzărelul se umple de pistrui. Fetele pun sub un păr altoit o oglindă și cămașa pe care o vor îmbrăca a doua zi, așa încât, la răsărit, soarele să încarce obiectele cu magia lui. Astfel, fetele vor fi mai frumoase și mai atrăgătoare. Se mai crede că în aceasta zi morții așteaptă la porțile raiului, motiv pentru care li se dă pomană.

SĂPTĂMÂNA MARE E GREA

Cele șapte zile reprezintă o perioadă de doliu, cu rolul de a readuce în centrul atenției chinurile la care a fost supus Mântuitorul pentru păcatele oamenilor. În ciuda caracterului profund religios al perioadei, superstițiile primează. Credincioșii nu se ating de oțet, ulei și urzici, căci se spune că lui Iisus I s-a dat oțet în timpul patimilor, a fost uns cu ulei la coborârea după cruce, iar cu urzici a fost lovit peste răni. Se ține post aspru și chiar negru, pentru iertarea păcatelor. Cine doarme în Joia Mare va fi leneș tot anul. În Vinerea Neagră, se ține post negru și nu se lucrează, nu se frământă și nu se coace pâine, ca să nu se ardă mâinile Maicii Domnului, aflate în durere și în rugăciune. Doar în Sâmbăta Mare ai voie să prepari bucatele pentru masa festivă.

CITESTE SI: CRUCEA ȘI ÎNCHINĂCIUNEA

ÎN ZIUA DE FLORII, DOAR BUCURIE

Se spune că așa cum e vremea de Florii e și la Paști. Dar nu acesta e motivul pentru care se așteaptă cu nerăbdare această sărbătoare magică. Este un moment important, când se sfințesc ramurile înmugurite de salcie, care se împart credincioșilor, ca simbol al biruinței vieții asupra morții. Din vechime, se consideră că ar fi începutul Sărbătorilor de Paști. Când vin de la biserică, credincioșii pun ramurile de salcie la icoane, la uși și la ferestre. Cei ce se încing cu ramuri la brâu nu vor avea dureri de mijloc. Se curăță mormintele și se împodobesc cu mâțișori. Cine se împărtășește în Duminica Floriilor, dacă își pune o dorință când se află în fața preotului, aceasta se împlinește.

CITESTE SI: Tradiții și superstiții de Înălțarea Domnului! Ce să NU faci în această zi

Ultimile din

Mergi la SUS