S-au folosit de cazul Sorina pentru a întări România lui Dragnea. Codul administrativ dă aripi baronilor pe model Teleorman

in ExtraNews de

Cunoscătorii tehnicilor de manipulare tip fake news şi-au dat repede seama: „tocarea” zi-lumină a subiectului legat de adopţia fetiţei din Baia de Aramă a produs o mare fumigenă sub pavăza căreia Guvernul Dăncilă a aprobat pe „neve” o măsură-atentat la siguranţa statului: Codul administrativ.

Acesta a fost adoptat de Executiv, ghici cum? Prin Ordonanţă de urgenţă! Adică exact ceea ce Uniunea Europeană şi organismele în Drept de pe continent cer să nu mai existe în România: abuzul prin OUG.

Trecerea Codului administrativ prin OUG este un abuz dublu: 1 – a trecut prin Ordonanţă; 2 – conţine prevederi scandaloase şi antidemocratice, care încurajează corupţia la nivelul primăriilor şi Consiliilor judeţene şi întăreşte practic puterea baronilor locali.

Este exact ce-a visat Liviu Dragnea. O Românie în care clanurile politice locale să facă legea: să dea contracte din bani publici fără să mai existe riscul că vor fi urmărite penal ca în cazul TelDrum, să angajeze oameni fără pericolul puşcăriei (vezi procesul în care Dragnea a fost condamnat pentru salariatele de la Direcţia Copilulului Teleorman), să aibă pensii speciale spre dispreţul românilor simpli din a căror pensie se plăteşte suplimentul pentru pensiile baronilor.

Mişcarea este una „clasică” şi experimentată pe vremea lui Dragnea: distragi atenţia opiniei publice cu subiecte care produc mare emoţie (cazul Sorina), iar tu adopţi pe şeşt măsurile dorite. Aşa au început PSD şi ALDE atacul la democraţie chiar în noaptea Ordonanţei 13, adoptate „pe şeşt” în iarna lui 2017. A fost nevoie de proteste masive pentru care Guvernul Grindeanu să retragă actul aprobat „pe sub masă” tot de el.

Codul administrativ, politizare totală la nivel local
Proiectul de ordonanță de urgență pentru adoptarea Codului Administrativ, inițiat de guvernul Dăncilă, conține o serie de prevederi care induc arbitrariul complet în administrația publică și dau naștere riscului politizării totale a birocrației.

Codul Administrativ le dă șefilor de instituții puterea discreționară asupra angajării, promovării, mutării sau demiterii funcționarilor publici.

Proiectul de OUG transformă Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) într-o instituție decorativă, aflată la cheremul ministrului Dezvoltării, deci al partidului de guvernământ. Or, ANFP este o instituție esențială în administrația publică, având tocmai rolul de a profesionaliza aparatul birocratic și de a-i asigura independența față de factorul politic.

Preşedintele Iohannis a intervenit dur, marţi, pe acest subiect, dar vocea lui nu s-a auzit din cauza campaniei ultrazgomotoase făcute de televiziunile puterii pe cazul „Sorina”.

Comunicatul lui Klaus Iohannis privind Codul Administrativ
Adoptarea Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență, un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România.

PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări.
În urma adoptării de către Guvern a Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția că după doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiția de dragul unor corupți, PSD vrea acum să distrugă Administrația de dragul baronilor locali.

Este extrem de grav că o lege esențială precum Codul Administrativ, care înglobează sute de reglementări, cuprinse în prezent în mai multe acte normative, și care reprezintă practic baza legală a administrației publice din România, a fost adoptată de către Guvern prin Ordonanță de Urgență. OUG este un instrument prevăzut în Constituție în mod explicit doar pentru situații extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată.
Președintele Klaus Iohannis avertizează Guvernul că acest instrument nu mai poate fi folosit în continuare excesiv, în condițiile în care cetățenii s-au exprimat atât de clar pe 26 mai pentru nevoia de transparență și predictibilitate în legiferare.
Arhitectura de funcționare a întregii administrației publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ. Nu există niciun argument și nicio justificare pentru adoptarea acestei Ordonanţe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ.

Președintele României consideră că dezbaterea Codului Administrativ, de altfel absolut necesară, trebuie făcută de către Parlament, transparent și în urma unui amplu dialog social. Un act de o asemenea amploare și cu un asemenea impact este obligatoriu să fie elaborat de către unica autoritate legiuitoare a țării și nu de către Guvern, care, prin OUG, face un grav exces de putere, forțând limitele Constituției.
Credibilitatea și buna-credință ale PSD de a face singuri reforme, indiferent de domeniu, sunt nule, iar intervențiile catastrofale ale PSD în legislația penală și fiscală sunt cele mai edificatoare exemple.
Președintele Klaus Iohannis evidențiază că, după modificarea prin Ordonanță de Urgență a legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă.
Şi liberalii au reacţionat dur

Ludovic Orban
Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat marţi că Guvernul Dăncilă a adoptat prin OUG un Cod administrativ împotriva românilor, dar pentru cumpărarea bunăvoinței Congresului PSD.

„Cu numai câteva zile înainte de Congresul PSD, Guvernul Dăncilă a adoptat prin Ordonanță de Urgență, sfidând voința exprimată de români în 26 mai la Referendum, un Cod administrativ cu dedicație pentru liniștea baronimii PSD-iste. Mesajul dat de români a fost acela de a nu mai fi adoptate Ordonanțe de Urgență a căror constituționalitate nu poate fi verificată în timp util prin sesizarea altor autorități în afară de Avocatul Poporului. Or, Guvernul Dăncilă a procedat exact împotriva votului exercitat de români, batjocorind voința poporului într-un mod nepermis”, precizează Orban.

El susține că Codul administrativ, în forma adoptată prin Ordonanță de Urgență, reprezintă „un jaf național și un mod jenant în care actualul prim-ministru își face campanie în interiorul PSD printr-un act de iresponsabilitate”.

Orban precizează că actul normativ pune în pericol patrimoniul comunităților locale, permițând folosirea acestuia pentru interese private ale unor clienți politici și nu în interesul public al localităților. Concomitent, este politizată într-o manieră cu totul inacceptabilă funcția publică, urmărindu-se consolidarea unui aparat birocratic obedient, care să fie predispus la abuz și la perpetuarea năravurilor unor baroni roșii.

„În loc să accepte propunerea PNL pentru actualizarea pensiilor primarilor pe baza contributivității, raportat la indemnizații, actualul Guvern a optat pentru o soluție declarată în două rânduri neconstituțională, care nu oferă nicio garanție pentru o pensie decentă pentru aleșii locali”, arată liderul PNL.

Ludovic Orban acuză faptul că „o problemă serioasă și gravă a României, care ține de capacitatea administrativă, a fost aruncată în derizoriu printr-un act de legiferare abuziv produs de niște cârpaci, niște amatori, act care nu are ca obiectiv modernizarea administrației sau îmbunătățirea calității serviciului public către cetățean”.

„De altfel, proiectul anterior a fost declarat neconstituțional în integralitatea sa de Curtea Constituțională, fapt care ar fi impus reluarea procesului legislativ pe cale parlamentară și nu tocmai pe calea ordonanței de urgență. Partidul Național Liberal se va adresa Avocatului Poporului pentru a-i cere sesizarea Curții Constituționale asupra acestui act normativ, care presupune o complexitate aparte și nu justifică în niciun fel promovarea prin Ordonanță de Urgență”, mai afirmă Orban.

USR: Codul Administrativ baronizează şi mai mult administraţia locală

USR a acuzat Guvernul Dăncilă că îi ignoră pe partenerii social.

„USR consideră că adoptarea Codului Administrativ va contribui și mai mult la baronizarea administrației la nivel local și la deteriorarea actului administrativ. Situația este cu atât mai gravă cu cât Executivul PSD-ALDE adoptă Codul Administrativ prin ordonanță de urgență și total netransparent, fără ca măcar să fie adusă la cunoștința publicului forma intrată în ședința de Guvern. Semnele de întrebare sunt cu atât mai îndreptățite cu cât forma inițială dorită de PSD-ALDE și trecută prin Parlament cu ignorarea amendamentelor opoziției, a fost declarată neconstituțională de CCR. Codul Administrativ, pe care Guvernul Dăncilă îl adoptă în ședința de azi, conține o serie de prevederi controversate, printre care introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu majoritate absolută (jumătate plus unu din numărul consilierilor în funcție), față de două treimi cât era până acum, mutarea răspunderii pentru actele administrative ilegale de la primari către funcționarii publici”, a reacţionat USR, potrivit unui comunicat de presă citat de Mediafax.

Reprezentanții USR transmit că, prin adoptarea noului act normativ, primarii, viceprimarii și președinții de Consilii Județene aleși din 1992 până în prezent vor beneficia de pensii speciale.

„Practic, odată aprobată OUG pe Codul administrativ, toți primarii, viceprimarii, șefii de CJ-uri și adjuncții lor, aleși din 1992 încoace, vor beneficia de pensii speciale, care vor depăși jumătate din indemnizațiile acum în plată, indemnizații care, tot prin grija PSD-ALDE față de baronii locali, au ajuns la peste 15.000 de lei pe lună. Codul administrativ este, totodată, folosit de PSD și ALDE pentru a netezi drumul spre funcții publice de înaltă demnitate – premier și ministru – condamnaților penali reabilitați, dar și pentru liniștea funcționarilor publici trimiși în judecată, care nu vor mai fi suspendați din funcție. Lucru evident neconstituțional, după cum a decretat CCR în februarie 2018, la încercarea anterioară a PSD și ALDE de a-i scăpa de sancțiune pe funcționarii publici trimiși în judecată”, se mai arată în comunicat.