Au fost furate mai multe capodopere arheologice din România
O explozie a avut loc sâmbătă dimineață, 25 ianuarie, în apropierea Muzeului Drents din Assen, Olanda, iar autoritățile suspectează că aceasta ar fi fost legată de o tentativă de spargere. În urma incidentului, au fost furate mai multe capodopere arheologice din România, inclusiv celebrul Coif Dacic de la Coțofenești, după cum a declarat procurorul general în cadrul unei conferințe de presă.
Explozia a avut loc la ora 3:45 dimineața, însă, potrivit pompierilor care au intervenit rapid, nu a fost urmată de un incendiu, informează publicația olandeză Rtv Drenthe.
Patru dintre ce 673 de piese care constituie tezaurul dacic, expuse la Muzeul Drents din Assen, Olanda, au fost furate.
Piesele furate sunt extrem de importante și fac parte din patrimoniul național. Este vorba despre celebrul coif de la Coțofenești din Prahova și de trei brățări dacice.
Jaful a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 03.30, iar la scurt timp au fost alertate toate ambasadele României din țările învecinate cu Olanda
Într-un interviu , directorul Muzeului Național de Istorie a explicat cum s-a produs jaful.
Hoții ar fi folosit dinamită pentru a sparge un zid exterior din beton armat al clădirii. Aceștia ar fi mers direct spre vitrinele care conțineau piesele din tezaurul dacic, printre care coiful de la Coţofeneşti şi brăţările de la Sarmizegetusa.
Ulterior jafului, autoritățile au descoperit o mașină incendiată, la 5 kilometri de granița cu Germania.
„O explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului.
În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României”, a anunțat Ministerul Culturii.
Cum a ajuns tezaurul dacic în Olanda
Cele 673 de piese expuse la Muzeul Drents din Assen, Olanda, fac parte dintr-o expoziție deschisă anul trecut. Aceasta urma să se încheie în acest weekend. Expoziția a fost organizată de Muzeul Național de Istorie cu sprijinul a 18 muzee.
Cele patru piese furate sunt printre cele mai valoroase capodopere arheologice din tezaurul dacic.
Coiful de la Coțofenești, din aur masiv, descoperit în 1928, în Prahova, este considerat una dintre cele mai impunătoare piese atribuite culturii geto-dacice.