Românii refuză să înveţe o meserie chiar şi în plină criză de specialişti

in Diverse de

Cel mai recent studiu făcut de Biroul European de Statistică – Eurostat scoate la iveală faptul că românii nu prea sunt interesaţi să participe la cursuri de educaţie non formală şi la programe de training comparativ cu alţi europeni. Iar asta în contextul în care angajatorii români se plâng că nu găsesc forţă de muncă calificată.

Românii nu prea sunt interesaţi să participe la cursuri de educaţie non formală şi la programe de training comparativ cu alţi europeni, ţara noastră fiind plasată pe ultimul loc la nivel european din acest punct de vedere. Concluzia se desprinde din cel mai recent studiu făcut de Biroul European de Statistică – Eurostat. Iar asta, în contextul în care angajatorii români se plâng că nu găsesc forţă de muncă calificată.

Concret, proporţia celor cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani care au luat parte la activităţi de training la nivel european a fost de 10,9% în 2017, în creştere faţă de anii precedenţi. Danemarca, Suedia şi Finlanda sunt statele europene în care adulţii sunt implicaţi frecvent în programe de educaţie non formală pe întreg parcursul vieţii, la pol opus fiind state precum România, Bulgaria, Croaţia, Slovacia sau Polonia.

Datele Eurostat subliniază că, la nivel european, femeile sunt mai interesate să participe la programele de training decât bărbaţii. Mai exact, 11,8% din europence au fost implicate în diverse traininguri, în timp ce doar 10% din bărbaţi au fost angrenaţi în astfel de activităţi, arată sursa citată. „Nici în această privinţă România nu a stat foarte bine”, notează specialiştii europeni.