Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Românii din Marea Britanie şi Brexit -ul: Ministrul Păstîrnac, vizită de lucru în Regatul Unit

in Extern/ExtraNews de

   Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a fost prezentă, zilele acestea, în Marea Britanie, pentru a purta discuţii cu cu reprezentanții comunitații românești, ai mediului asociativ și ai presei de limba română din Marea Britanie.

   Andreea Păstîrnac a vizitat Centrul My Romania Community din Brent, unde, pe lângă activități de informare, se organizează și cursuri de limbă română pentru copiii din comunitate. Elevii au primit suporturi de curs pentru studiul limbii materne, în cadrul programului „Limba română, educație și comunicare”. 

   În contextul accelerării procesului ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană – Brexit, ministrul a mai avut întrevederi cu reprezentanții East European Research Centre, organizație non-guvernamentală care lucrează cu cetățeni est-europeni, inclusiv români, în vederea protecției drepturilor lor pe piața muncii britanice. Având în vedere creșterea numărului de situații de exploatare prin muncă, demnitarul a avut discuții cu Comisarul britanic pentru combaterea traficului de ființe umane, Kevin Hyland, cu privire la modalități de cooperare cu scopul de a eradica fenomenul sclaviei moderne în rândul lucrătorilor europeni.

   Vizita de lucru în Marea Britanie s-a încheiat cu o reuniune a comunității, la sediul Institutului Cultural Român, prilej cu care au fost aduse în discuție teme de interes precum proiectele Ministerului, liniile de finanțare disponibile, statutul centrelor comunitare românești și repatrierea.

   Tot pentru protejarea romînilor care lucrează în Regatul Unit, și a unei identificări reale a nevoilor în context Brexit, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pune la dispoziția cetățenilor români din Marea Britanie un info desk electronic la adresa romania.infobrexit@mprp.gov.ro

   Românii din Regatul Unit vor putea astfel să aducă în atenția instituției dificultățile cu care se confruntă, situațiile de încălcare a drepturilor de muncă, incidente xenofobe și alte probleme pe care le întâmpină odată cu Brexit-ul. Ministerul își propune să centralizeze situațiile semnalate de cetățenii români și în colaborare cu autoritățile naționale competente, să definească măsuri de acțiune în vederea protecției drepturilor românilor din Marea Britanie. (foto: dprp.gov.ro)

Mergi la SUS