Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Românii din diaspora, obligaţi să justifice orice sumă peste 1.000 de euro trimisă în ţară! În caz contrar, banii vor fi confiscaţi

in Diverse de

Românii din diaspora vor fi obligați să justifice cu documente orice sumă care depăseste 1.000 de euro trimisă în tară, aceeași obligație urmând a avea și cel care primește banii. În caz contrar, se poate ajunge la confiscarea banilor și amenzi de pană la 150.000 de lei. Proiectul a fost inițiat de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, organism compus din reprezentanți ai mai multor ministere. Documentul se numește LEGE pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finantării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Proiectul de lege din ianuarie publicat pe site-ul ONPCSB prevede, la capitolul III-Obligații de raportare, Secțiunea 2-Raportarea tranzacțiilor care nu prezintă indicatori de suspiciune, art. 7 (5), următoarele: „Pentru activitatea de remitere de bani, entitătile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro.” De asemenea, este prevăzută și o perioadă de maximum trei zile lucrătoare de la momentul în care persoanele fizice au efectuat tranzacția, în care acestea să raporteze informații la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. „Art, 7 (7) Raportul pentru tranzacțiile prevăzute la alin. (1), (3) și (5) se transmite Oficiului în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul efectuării tranzacției, iar 11 raportul prevăzut la alin. (6) se transmite Oficiului în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul depunerii declarației conform Regulamentul (CE) nr. 1.889/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 octombrie 2005 privind controlul numerarului la intrarea sau la ieșirea din Uniune, deținute de acestea la intrarea sau ieșirea din Uniune, conform unei metodologii aprobată prin ordin al președintelui Oficiului”, se arată în proiect.

La capitolul IV-Măsuri de cunoaștere a clientelei, art. 10 (2) se arată: „Entitătile raportoare prevăzute la art. 5 alin. (1) (fundațiile și asociațiile, federațiile, inclusiv orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial) sunt obligate să cunoască identitatea entitătilor de la care primesc fonduri în cuantum mai mare decât echivalentul în lei a 1.000 de euro”. Proiectul de lege prevede și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor de raportare cu amenzi între 25.000 și 150.000 lei. „Capitolul X-Răspunderi și sancțiuni, art. 43-(1) Incălcarea prevederilor prezenței legi atrage, după caz, răspunderea civilă, disciplinară, contraventională, administrativă sau penală. (2) Pentru persoanele fizice, contravențiile prevăzute la alin. (1) lit.

A), d) și f) se sanctionează cu avertisment sau amendă de la 25.000 lei la 150.000 lei „. Opoziția acuză majoritatea PSD-ALDE că dorește să confiște acești bani. „În acest moment, la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor există un proiect de lege care te afectează direct pe ține. De acum încolo, dacă trimiți bani în România, orice sumă peste 1.000 de euro trebuie justificată cu documente, de ține sau de cei care primesc bani. În caz contrar, Liviu Dragnea, gașcă lui din Teleorman și instituțiile pe care le patronează îți vor confiscă acești bani.

Sfatul meu este să fii foarte atent ce faci de acum încolo, cum trimiți bani în tară sau dacă mai trimiți bani în tară. Și ai grijă, anuntă-i și pe cei de acasă și anuntă toți românii, că să știe și ei ce li se pregăteste în tară „, a anunțat sambătă, într-o postare pe Facebook, deputatul liberal Florin Cîţu.

Ultimile din

Mergi la SUS