Press "Enter" to skip to content

România, țara tuturor posibilităților. O fostă primăriță UDMR din Sălacea-Bihor, acuzată că a luat mită de la toți angajații. Un număr record:858 de fapte de luare de mită

Porsztner Sarolta-Melinda, a devenit primărița comunei Sălacea-Bihor în anul 2004 și a pierdut funcția în 2012, când Horváth Béla a devenit la cei 24 de ani ai săi, cel mai tânăr primar din România.

Femeia a fost anchetată pentru 858 de fapte de luare de mită de către procurori. Aceștia, după finalizarea anchetei, au dispus trimiterea în judecată a fostei primărițe.

Cei 20 de funcționari ai Primăriei Sălacea, din iulie 2006 până în octombrie 2011, în fiecare lună, în ziua de salariu, îi plăteau primăriței Porsztner Sarolta o spagă lunară pentru că i-a ajutat să obțină un spor de 350 de lei la salariu.
Ziarul local BIHOREANUL arată că abia trei ani mai târziu au ieșit la iveală afacerile fostei primărițe în urma unui denunț care a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor:”În calitate de primar al comunei Sălacea, în perioadă 2004-2012, numita Porsztner Sarolta nu a semnat statele de plată pentru angajații Primăriei decât după ce a primit de la fiecare dintre aceștia câte 50 lei pe lună, sume obținute prin șantaj și amenințare cu desfacerea contractului individual de muncă.”

Acuzația a fost confirmată în parte de cercetări. Sporurile se puteau acorda, numai în baza unor hotărâri de Consiliu inițiate de primari și astfel, din anul 2006, printr-un act adițional la contractul colectiv de muncă, angajații obțineau dreptul de a beneficia de „un spor special pentru menținerea sănătății și securității muncii, în cuantum de 350 lei”. Din luna iunie 2006, în fiecare zi de salariu, din acest supliment, funcționarii i-au plătit primăriței aproape 10%, adică sume cuprinse între 25-30 lei. Banii erau strânși într-un plic de casierul Primăriei, Sándor Jószef Endre, care i-l preda apoi lui Porsztner.
Rechizitoriul arată că:”Din declarațiile martorilor audiați, angajați ai Primăriei Sălacea, rezultă că a existat o înțelegere verbală între aceștia și primar.”

Șantajul a ținut până în octombrie 2011. Atunci, auditorii Camerei de Conturi Bihor au stabilit că sporurile cu pricina au fost nelegale și au dispus recuperarea pagubelor. Șansa a făcut ca după un an, datoriile să fie șterse, ca urmare a unei amnistii fiscale decretate de Guvern.

Procurorii au calculat că primărița a încasat în perioada iulie 2006-octombrie 2011, 858 spăgi, în valoare totală de aproximativ 25.000 de lei, motiv pentru care acum a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată.
În discuția cu BIHOREANUL, fosta primăriță Porsztner a respins acuzațiile:”În viața mea nu am cerut de la nimeni niciun leu!” și a exclamat:” Nu trebuia să mă bag niciodată în politică. Femeile trebuie să stea la cratiță!”

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO