Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

România se pregăteşte pentru un nou val masiv de imigranţi! Strategia vizeaza masă, casă şi locuri de muncă

in ExtraNews de

România se pregăteşte pentru un nou val masiv de imigranţi, după ce anul trecut s-a înregistrat un număr-record de solicitări de azil pe teritoriul României, respectiv 4.820 de cereri de protecţie internaţională, adică de trei ori mai mult decât în 2016. De aceea, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a adus mai multe ajustări strategiei de gestionare a acestui fenomen pentru perioada 2015-2018.

„Situaţia geopolitică, marcată de instabilitatea situaţiei politice din Orientul Mijlociu unde conflictul din Siria şi Irak au ca efect deplasarea internă sau internaţională a unui număr important de persoane, situaţia din Turcia şi ameninţările Istanbulului de denunţare unilaterală a înţelegerii cu UE, dar şi situaţia imigranţilor aflaţi în prezent pe teritoriul Serbiei, produc efecte asupra migraţiei şi azilului în România“, se arată în document.

Masă, casă şi locuri de muncă

Strategia vizează, printre altele, facilitarea accesului pe piaţa muncii din România a cât mai multor imigranţi, pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă. Pentru asta, autorităţile sunt pregătite inclusiv să-i şcolarizeze pe refugiaţi şi să le asigure un trai decent.

„În vederea îmbunătăţirii acestui proces de integrare a solicitanţilor unei forme de protecţie, vor fi luate măsuri inclusiv de ordin legislativ care vor viza şcolarizarea acestei categorii, documentele necesare eliberării actelor de stare civilă pentru această categorie, protecţia şi promovarea drepturilor copilului, reamenajarea unor clădiri dezafectate sau construirea unor locuinţe noi destinate persoanelor cu o formă de protecţie, recunoaşterea calificărilor profesionale obţinute pe căi informale“, prevede documentul. Mai mult, autorităţile încearcă să atragă imigranţi capabili „să dezvolte/deruleze afaceri pe teritoriul României în concordanţă cu interesul economic naţional“.

Alte direcţii de acţiune ale strategiei se referă la controlul mai strict al legalităţii şederii şi muncii imigranţilor pe teritoriul României şi aplicarea măsurilor de returnare a imigranţilor ilegali la standardele Uniunii Europene.

Pe linie de azil, strategia urmăreşte „realizarea unui echilibru între drepturile şi obligaţiile persoanelor aflate în nevoie de protecţie internaţională“.

Nu vom scăpa prea curând de imigranţi

Specialiştii în securitate spun că România se va confrunta multă vreme de acum încolo cu fenomenul migraţionist. Asta pentru că, pe de o parte, conflictul din Siria nu şi-a găsit rezolvarea, iar pe de altă parte, chiar dacă nu vor mai fi conflicte militare imigranţii vor căuta un trai mai bun în Europa.

„Imigraţia rămâne în continuare un mare pericol. Evaluările, chiar dacă sunt mai optimiste, relevă păstrarea tendinţei de imigraţie, pentru că încă nu există o soluţie la conflictul din Siria. Întotdeauna vor fi tendinţe de imigrare. Că ele se mută din coridorul balcanic pe traseul maritim dinspre Libia spre Italia, asta e o chestiune conjuncturală, în funcţie de anumite măsuri care se iau. Măsuri care au fost luate de Turcia şi Uniunea Europeană. Fenomenul va dura mulţi ani de acum înainte“, a explicat, analistul de securitate externă Dan Claudiu Degeratu.

Citeste mai mult pe Adevarul.ro

Ultimile din

Mergi la SUS