România se pregătește pentru Scenariul 4 de coronavirus. Restricțiile care vor fi impuse.

in ExtraNews de

Autoritățile sugerează că într-o zi sau două România ar putea trece la scenariul 4 în cazul pandemiei de coronavirus, care presupune noi măsuri și restricții.

Cazurile de infectare vor depăși probabil 2000, astfel că activitatea din spitale ar putea fi reorganizată. Pacienții cu forme ușoare pot fi tratați în hoteluri, pensiuni și spații ale armatei, ca să nu aglomereze secțiile de boli infecțioase.

Cei mai mulţi dintre cei surprinşi astăzi de controlul poliţiei în trafic au motivat că au de mers la cumpărături, cu maşina, deşi oamenilor li se recomandă să îşi ia cele necesare de la magazinele de pe lângă casă.

Şi asta în condiţiile în care autorităţile noastre vorbesc deja de două zile de iminenta intrare în scenariul 4, care presupune restricţii şi mai mari. Preşedintele Societăţii Romane de Microbiologie profesorul Alexandru Rafila susţine că vor exista noi măsuri pentru spitale, dar şi pentru populaţie. În primul rând tratarea pacienţilor cu COVID 19 s-ar putea face mai mult în afara spitalelor, în hoteluri şi pensiuni rechiziţionate temporar sau în spaţii medicale amenajate de armată.

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societății Române de Microbiologie: “Gândiţi-vă că sunt 80 % care fac doar forme uşoare, ei pot fi trataţi în afara spitalelor….ar putea să existe şi o carantinare temporară, pentru unele zone, poate chiar localităţi, dacă situaţia o impune.”

Despre posibile măsuri pentru degrevarea spitalelor vorbeşte şi ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii:

În ţări ca Italia, Spania sau unele state de peste ocean, cum ar fi New York, reorganizarea activităţii spitalelor a presupus apelarea la studenţi la medicină dar şi la medicii pensionaţi. În plus, medici de la alte specialităţi au fost instruiţi să ajute personalul de la terapie intensivă.

Theo Trandafirescu, medic ATI la New York : “Trebuie să crească volumul, capacitatea şi se apelează şi la medicii care sunt pensionari, şi se retreineaza anumite categorii de medici ca să fie de ajutor în acest proces de vindecare a pacienţilor infectaţi. ”

Ne gândim să avem un ventilator pentru 2 sau pentru 4 pacienţi în caz de nu mai avem ventilatoare. Gândirea unui medic în condiţii de epidemie, a unui medic de terapie intensivă devine puţin poate dura să îi spun, în care triajul pacienţilor devine mult mai riguros. E o schimbare de optică”

În scenariul 4 nu sunt excluse noi impuneri în privinţa deplasării populaţiei. Italienii, de exemplu, au limitat distanţă de casă la care oamenii se pot deplasa pentru cumpărături sau plimbări cu căţelul: mai întâi la 100 de metri, apoi chiar 50. Însă noile decizii pot afecta mediul de afaceri.

Noile condiţii ar putea să însemne şi că oameni care merg acum în continuare la serviciu, să n-o mai poate face, din moment că vom intra într-un nou scenariu. Depinde de autorităţile noastre cum vor gestiona situaţia, astfel încât să nu gatuiasca şi mai mult economia românească.

Unele companii din domeniul instalaţiilor sanitare, bricolajului sau construcţiilor au luat deja decizia să livreze online produsele, deşi încă au magazinele deschise.

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societății Române de Microbiologie: “E clar că trebuie menţinute acele activităţi vitale pentru societate, de care au nevoie oamenii…”

O veste bună vine de la Institutul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării: specialiştii prelucrează şi ei teste pentru COVID 19. Pot analiza şi 400 de teste pe zi.

Sursa: Stirileprotv.ro