ROMANIA ISI REIA POZITIA DE MARE EXPORTATOR DE OI SI CARNE DE OAIE IN IRAN, CONFORM MADR

in ExtraNews de

MADR a anunțat că, în urma deschiderii acestei piețe, România va exporta aproape 800.000 de oi în primele șase luni.

“Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță deschiderea pieței de export a oilor cu Republica Iran, datorită eforturilor diplomatiei și ale Guvernului României în ultima perioadă. Astfel, în ianuarie 2019, modelul certificatului de export a fost convenit între Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România (ANSVSA) și Organizația Veterinară din Iran, interzicerea exportului de ovine și caprine în Iran fiind suspendată”, au declarat autoritățile române.

La 4 februarie 2019, un transport de 20 de tone de carne de oaie din România a ajuns deja în Iran. O companie de export din Bacău, se află în discuții pentru a trimite lunar aproximativ 1000 de tone acestei țări.

“MADR salută acest succes, în contextul unei cereri foarte mari, în Iran, de oaie în viu și de carne de oaie, un domeniu în care țara noastră dispune de posibilități ample.

Discuțiile între oamenii de afaceri români și companiile iraniene interesate de o astfel de colaborare se află într-un stadiu foarte avansat, iar în termen de șase luni, agenții economici români vor exporta în Iran un număr de aproximativ 800.000 de oi, dintre care 200.000 vor fi trimise în țara de destinație de o societate comercială din București, iar restul de o companie în județul Timiș “, se arată în declarația MADR.

În anul 2017, printre țările cu cel mai mare număr de ovine și caprine din UE, România a ocupat locul patru, în urma Regatului Unit, Spaniei și Greciei, cu un total de 11.485.000 de capete, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică al României (INS).