România încă mai are meseriaşi: sudorii de la şantierul naval din Galaţi au câştigat aurul la campionatul mondial din China

in Diverse/Educational de

Sudorii români au obţinut medalia de aur pe echipe, dar şi aurul la individual juniori (sudori sub 25 de ani), prin Emanuel Andrei Broască. De asemenea, au mai fost obţinute două medalii de bronz şi una de argint, tot la categorii individuale, precum şi o serie de premii speciale (cum ar fi cel pentru performanţă la sudarea în aluminiu).

O recentă performanţă internaţională obţinută de o echipă de sudori de la Şantierul Naval Damen Galaţi demonstrează că rezerva de oameni bine pregătiţi nu s-a epuizat în România. Amintita echipă, formată din şapte muncitori şi un inginer, a reuşit să obţină două medalii de aur, una de argint şi două de bronz la „Arc Cup 2018”, în fapt campionatul mondial de sudură pentru specialiştii cu vârsta de până-n 35 de ani, desfăşurat în urmă cu câteva zile în China, la Zhuzhou.

Specialiştii s-au întrecut la cele două categorii pe vârstă, pe echipe şi individual, la şase categorii de suduri cu denumiri care, doar şi numai prin denumirea complicată, au darul de a lăsa cu gură căscată orice nespecialist, după cum urmează: Shielded Metal Arc Welding (111/SMAW), Gas Metal Arc Welding (135/GMAW), Gas Tungsten Arc Welding (141/GTAW), Oxygen Fuel Gas Welding (311/OFW), Finished-product Welding (111SMAW/ 141GTAW/ 135GMAW/ 136FCAW) şi Aluminium Alloy Welding (131/GMAW).

Echipa campioană mondială a fost compusă din Emanuel Andrei Broască  (categoria juniori, adică sub vârsta de 25 de ani), Petrică Ghibergiu (categoria juniori), Petrişor Goga (categoria juniori), Daniel Pintilie (categoria seniori, vârsta 25-35 de ani), Vasile Talmaciov (categoria seniori), Gabriel Codreanu (categoria seniori), Alexandru Chisar (Laborator Sudură, asistenţă sudori) şi inginerul Marius Daniel Călmuc (Laborator Sudură, şef de echipă).

O performanţă de excepţie a realizat şi sudorul Emanuel Andrei Broască, care a obţinut medalia de aur la categoria SMAW/111 (sudură cu arc în metal), în vreme ce Petrişor Goga a obţinut argintul la GTAW/141(sudură Tungsten), iar două medalii de bronz au ajuns la Daniel Pintilie (SMAW/111) şi Gabriel Codreanu (Ansamblu Sudat). Gălăţenii s-au întors şi cu mai multe premii de excelenţă obţinute prin Emanuel Andrei Broască (sudură în aluminiu), Gabriel Codreanu, Petrică Ghibergiu, Vasile Talmaciov.

Antrenarea concurenţilor s-a desfăşurat la Centrul de Formare Profesională al Damen Galaţi, sub îndrumarea maiştrilor Rarinca Daniel şi a lui Angheluţă Florin. După câte ne-a declarat Ben Little, şeful diviziei Comunicare a Damen Group, toţi membrii echipei au fost recompensaţi la întoarcerea în ţară cu bonusuri salariale şi cu avansarea în categoria de calificare. De asemenea, şeful echipei, inginerul Marius Călmuc, s-a arătat entuziasmat de reuşită. „Acest succes este rezultatul muncii asidue din centrul nostru de formare profesională. Toţi sudorii de la Damen sunt excelenţi, iar în China am demonstrat asta. Aşteptăm cu nerăbdare compeţiţia de anul viitor, unde suntem încrezători că ne vom spori performanţele”, a declarat inginerul.