Rețetă de ulei horticol pentru stropirea pomilor fructiferi

in Diverse de

Pomicultorii români sunt într-o mare dificultate după ce unul dintre cele mai utilizate produse pentru stropirea pomilor – Confidor Oil, a fost retras de pe piață. O soluție pentru stropit o pot reprezenta uleiurile horticole preparate chiar de către pomicultori, cu eficiență ridicată, după cum cei care care promovează aceste rețete în mediul online.

Cu precizarea că nu discutăm despre un produs omologat, ci despre o rețetă populară, vă prezentăm uleiul horticol ce se poate obține pe bază de ulei de rapiță.

Conform unei rețete populare în SUA, uleiul horticol ecologic se poate obține din două linguri de ulei de rapiță – care poate fi ulei fitrat sau nu, o lingură de bicarbonat de sodiu și 3,8 litri de lapte. Această rețetă a fost postată pe grupul de Facebook ”Despre altoiri și pomi fructiferi” de către Marius Matei.

O altă rețetă este oferită de un pomicultor român care recomandă ca înainte de a da cu zeamă bordeleză în concentrație de 3%, la 7-10 zile se face un amestec din 600 ml ulei de rapiță și 200 ml de săpun lichid. Sticla cu acest conținut se agită și se lasă timp de 24 de ore, apoi se adaugă într-un vas cu 12 litri de apă curată. ”Dacă doriți și aveți mai mulți pomi de stropit, puneți jumătate compoziție de ulei și săpun la 10 litri de apă”, mai arată pomicultorul.

Secretul rețetelor de ulei horticol preparat în gospodărie stă mai ales în uleiul folosit, care nu trebuie să fie neapărat de rapiță. ”Poate fi orice fel de ulei, nu neapărat de rapiță. Ideea este că uleiul face o peliculă pe ouă și larve și le omoară prin sufocare”, explică Octavian-Otmar Talpeș, care arată că în Franța, pomicultorii utilizează săpunul de Marseille pentru prepararea uleiului horticol.

De subliniat că rețetele de mai sus nu reprezintă produse cu eficiență dovedită. Pomicultorii care foloseau până în acest an produsul Confidor Oil au acum la dispoziție alte produse pentru stropiri. Astfel, odată cu interzicerea utilizării unor produse pentru tratamentul de iarnă de la 19 decembrie 2018, pomicultorii rămân totuși cu o soluție salvatoare: pachetul comercial Mospilan OIL. Acesta este compus din insecticidul consacrat Mospilan 20 SG (omologat pentru tratamentul de iarnă în doză de 0,450 kg per hectar) și adjuvantul Toil (folosit în concentrație de 0,5%). Ambele produse se află în portofoliul companiei Summit Agro.