Diareea nu este o boala, ci un simptom. Se caracterizeaza prin scaune frecvente, uneori moi, alteori chiar apoase. Practic, se poate vorbi despre diaree doar daca se produc trei scaune moi sau apoase pe zi. Majoritatea oamenilor sufera de diaree de cateva ori pe an. O intoxicatie alimentara, schimbarea apei, a alimentatiei, a conditiilor climaterice sau o perioada de stres sunt factori declansatori. In formele acute, o diaree poate dura doua-trei zile. Diareea cronica, insa, persista luni de zile si apare, in general, pe fondul unei boli a sistemului digestiv (sindromul colonului iritabil, colita ulceroasa sau maladia Crohn) ori ca urmare a unei intolerante alimentare. Trucurile urmatoare combat diareea acuta care este, deseori, unul dintre simptomele gastroenteritei, insotita de senzatia de greata si de voma.
- In general, simptomele diareii acute se remit de la sine in doua-trei zile, prin odihna si cateva schimburi in alimentatie. Dieta se rezuma la consumul ridicat de lichide, pentru a preveni deshidratarea si, cand simptomele au disparut, se reintroduce, progresiv, anumite alimente.
- Un remediu excelent in vindecarea diareii il constituie dudele proapate sau sub forma de dulceata sau de suc se recomanda 100 g de fructe proaspete sau 150 ml de suc sau 5 g de dulceata la fiecare patru ore.
- Spala un mar si curata-l de coaja. Lasa-l pe masa pana cand capata culoarea bruna – altfel spus, lasa pigmentii marului sa oxideze -, apoi consuma-l.
- Curata si taie felii 1 kg de mere bine coapte. Mixeaza fructele pana cand obtii un piure. Acesta va fi singura ta hrana in ziua respestiva.
- Si scortisoara este un remediu foarte bun. Presara pudra, cat iei cu varfurile degetelor, pe un mar curatat si mananca-l.
- Ca antidiareic si pentru a reduce problemele ficatului, adauga un praf de scortisoara si putin suc de lamaie in cana cu ceai.
- In cazul diareii cronice, cumpara anghinare proaspete si consuma-le crude, cate una pe zi.
- Fa un decoct din 30-60 g de albastrele la 1 litru de apa rece. Pune pe foc si, cand ajunge la temperatura de fierbere, redu focul. Lasa sa fiarba inca 15 minute. Filtreaza cand preparatul este cald inca. Lasa-l sa se raceasca, apoi pune-l la frigider. Bea, la nevoie, pana la sase cani pe zi.
- Pune la macerat, pentru 15-20 de zile, 300 g de albastrele in alcool de 40 de grade. Strecoara. Bea zilnic un paharel din acest alcool, pentru a stopa diareea.
- Pune intre 15 g de flori uscate de musetel la 150 ml de apa clcotita. Infuzeaza 5-10 minute. Bea in ursul unei zile, in trei-patru repriza.
- Infuzeaza intre 0,5 si 1 g de pudra de ghimbir sau circa 5 g de ghimbir proaspat ras in 150 ml de apa fierbinte, timp de 5-10 minute. Bea intre doua si patru cani pe zi.
- O sticla cu apa calda tinuta pe abdomen va reduce contractiile stomacului; si te vei simti aproape imediat mai bine.