Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

REMEDII NATURALE PENTRU TOXIINFECTIA ALIMENTARA

in Sanatate de

Toxiinfecția alimentară este provocată de consumul alimentelor infectate, cel mai frecvent cu bacteriile Staphylococcus aureus, Salmonella, dar și E. coli, rotavirus etc. În formele ei ușoare, poate fi tratată acasă, cu remedii naturale.

Toxiinfecția alimentară nu este o experiență plăcută, dar cele mai multe persoane afectate se refac repede și fără complicații. În principiu, cu ajutorul remediilor menționate vei scăpa de probleme. Totuși, dacă ai simptome de deshidratare (piele uscată sau fierbinte, urină închisă la culoare, uscăciune a gurii, oboseală sau slăbiciune, frisoane, amețeli, diminuarea transpirației etc.) timp de peste 24 de ore, cu toate că bei suficientă apă, ar trebui să mergi la medic.

Scorțișoara, antibacteriană

Scorțișoara este și ea foarte eficientă împotriva toxiinfecției alimentare. Are puternice efecte antibacteriene și antivirale, ceea ce duce la combaterea bacteriilor sau a virusului care a provocat problema. De asemenea, are efect de calmare a durerilor și frisoanelor. Adaugă o lingură de pudră de scorțișoară la 300 ml de apă fierbinte. Lasă la fiert timp de 5 minute, după care ia de pe foc. Strecoară printr-un tifon sau printr-o sită deasă. După ce se mai răcește, adaugă o linguriță de miere. Bea acest ceai de trei-patru ori pe zi, timp de două zile.

Menta, antispastică

Menta este o altă plantă folosită des pentru problemele stomacale. Are proprietăți antispastice, ajută la eliminarea gazelor și combate flatulența. Ajută la tratarea crampelor intestinale. Adaugă o linguriță de mentă uscată la o cană de apă fierbinte. Lasă acoperit timp de 10 minute. Bea câte o cană de cinci ori pe zi, între mese, timp de două-trei zile. Acest tratament nu este indicat celor care suferă de constipație cronică.

Ghimbirul, antiinflamator

Pentru că are proprietăți antiinflamatoare, ghimbirul este un remediu eficient pentru toxiinfecția alimentară. În plus, calitățile sale antibacteriene luptă chiar cu cauza infecției. Este un foarte bun digestiv și combate greața, starea de vomă, crampele abdominale și balonarea. Va reduce și frecvența scaunelor diareice. Fierbe o bucată de circa un cm de ghimbir proaspăt în 300 ml de apă. Ia de pe foc, acoperă și lasă timp de 10 minute. Poți adăuga miere și lămâie, pentru gust. Se bea de câteva ori pe zi, până la însănătoșire. Mai poți mesteca ghimbir proaspăt de mai multe ori pe zi. Persoanele cu hipertensiune ar trebui Să evite acest tratament.

Mușețelul, antiseptic al stomacului

Mușețelul are acțiune antiiflamatoare, antiseptică și antispastică la nivelul stomacului şi a duodenului. În plus, infuzia de flori de mușețel induce un somn liniştit. Are și efecte anestezice, ceea ce duce la diminuarea durerilor. Se administrează sub formă de infuzie, preparată dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau două–trei căni pe zi. Nu prezintă contraindicații.

CUM O PREVII

Dacă știi că există în jurul tău cazuri de toxiinfecție alimentară, poți folosi mai multe metode de prevenire a ei:

Consumă doar alimente din surse sigure, bine spălate și bine preparate;

Dacă ai mașină de spălat vasele, folosește-o pe aceasta, în loc să le speli de mână;

Spală-te cât mai des pe mâini cu apă și săpun; gelurile de curățat fără apă nu sunt suficiente;

Dacă un membru al familiei are deja afecțiunea, acesta ar trebui să stea izolat și, dacă este posibil, să folosească o baie separată.

DIN SECRETELE PLANTELOR…

Spilcuta alunga durerile de cap

Spilcuta (Tanacetum parthenium) are efecte bune in caz de migrena. in mod traditional mai era folosita pentru a reduce febra si pentru a trata problemele digestive. Are si efect antiinflamator. Se utilizeaza frunzele uscate, maruntite pana ajung ca o pudra. Se face infuzie dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa. Mestecarea frunzelor verzi poate sa vindece ulceratiile gurii. Se poate consuma si sub forma de tinctura (20 de picaturi amestecate in putina apa, de trei ori pe zi). Tinctura este indicata, in special, pentru tratarea artritei. Atentie: poate interactiona cu medicamentele anticoagulante si cu aspirina. Spilcuta este contraindicata femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Mierea, energizant natural

Mierea nu este doar un excelent indulcitor natural, ci si leac de nadejde. Ajuta la diminuarea simptomelor guturaiului si, folosita extern, este un bun cicatrizant. Contine o cantitate importanta de antioxidanti si are calitati dovedite antibateriene si antivirale. Dozata cu atentie, poate fi de folos si in alergii. Atunci cand te doare in gat, mesteca o bucatica de fagure de miere. Tine cat mai mult ceara in gura, ca pe o guma de mestecat. Printre beneficiile consumului de miere se mai numara: stimularea sistemului imunitar, energizarea organismului si combatarea sindromului de oboseala cronica.

Ultimile din

Mergi la SUS