Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

RADIOTERAPIA FACE MINUNI IN CANCER

in Sanatate de

Despre radioterapie a auzit toata lumea. Si fiecare isi face cruce cand vine vorba de ea, caci este utilizata in oncologie. Totusi, peste 70% dintre bolnavii de cancer au nevoie de ea.

Pe langa chimioterapie cu citostatice, noile terapii oncologice se bucura de succes, reusind sa distruga tumorile canceroase, fara complicatii, in perioade relativ scurte de timp. Iar radioterapia a atins cote desprinse parca din filmele SF.

CUM ACTIONEAZA IRADIEREA MODERNA

Radioterapia inseamna procedura care poate trata si vindeca bolnavul de cancer si preveni recidivarea dupa interventii chirurgicale. Metodele modern fac ca sedintele de terapie sa aiba o durata mult mai mica si efecte secundare minime. Asta inseamna ca radiatia ionizata distruge celulele canceroase, fara represalii asupra organelor si tesuturilor invecinate sanatoase. Radioterapia poate distruge direct celula canceroasa sau poate actiona asupra metabolismului acesteia, facand-o sa moara. De aceea, se utilizeaza inaintea operatiilor, cu scopul de micsorare a tumorii, dupa interventie, pentru reducerea riscului de recidiva, sau in scop paliativ, cand vindecarea nu e posibila si e necesara ameliorarea simptomelor dureroase.

CAND E NEVOIE DE RADIOTERAPIE

Este parte integranta a tratamentului, alaturi de chimioterapie, hormonoterapie, chirurgie si, mai nou, terapiile biologice. Darnu toate celulele canceroase sunt radiosensibile. Doar anumite tipuri de cancer reactioneaza. Cel mai bine raspund leucemia si limfonul. Rezultatele se obtin si in cancerul de col, san, prostata, laringe, stomac, colorectal si pulmonar. Cancerele de ovar, tiroida si melanomul nu raspund la fel. La nivel mondial, cel mai performant tratament este cu tehnologia IMRT-VMAT disponibila si la noi. Cei cu boli hematologice maligne, precum leucemia acuta limfoblastica, cu indicatie de iradiere corporala totala (Total Body Irradiation- TBI) si transplant de maduva, nu mai sunt nevoiti sa plece in strainatate. Durata medie a unui plan de tratament este de 4 saptamani si implica 5 medici radioterapeuti si 2 fizicieni. Sunt necesare ca 6 sedinte de cate o ora si 30 de minute.

TBI URCA STIINTA PE CULMI

Procedura presupune scanarea intregului corp din 2 in 2 mm si reconstruirea fiecarei sectiuni, de la os pana la organe. Urmeaza etapa in care se delimiteaza structurile care vor fi irradiate de restul tesuturilor. Iradierea corporala totala are o rata de succes de 100% si o toxicitate mult mai redusa. Este cea mai eficienta procedura in pregatirea pacientilor pentru transplant medular. Procedura este deosebit de complexa si presupune aplicarea zilnica a unui protocol strict de sterilizare. In prezent, exista un centru medical in sistemul public si privat din tara care realizeaza TBI, cu cea mai moderna tehnica.

Ultimile din

Mergi la SUS