Press "Enter" to skip to content

Radacina de obligeana face minuni in cazurile de tulburari digestive cronice, ulcer stomacal si hiperaciditate gastrica

Obligeana este o planta aflata pe primele locuri in clasamentul plantelor medicinale, alaturi de galbenele si urzica. Aceasta creste in zonele umede langa balti, lacuri, ape curgatoare. Are frunze inalte lanceolate inalta pana la un metru, floarea este de culoare verde-maronie si apare in lunile iunie-iulie. De la aceasta planta medicinala se folosesc numai radacinile si tulpinile subterane, rizomi, care se recolteaza in luna octombrie.

Obligeana este originara din Asia, mai exact din India. Ea a fost adusa din Orient de Alexandru cel Mare raspandindu-se treptat in multe zone din Europa. Radacina de obligeana are o proprietate remarcabila, si anume, favorizeaza formarea pepsinei, ceea ce stimuleaza intregul proces de digestie, are un efect regulator asupra aciditatii gastrice, a functiei biliare, a intregului sistem de substante din organism, deci asupra metabolismului.

Deoarece obligeana are o influenta deosebit de favorabila asupra florei intestinala, drept pentru care radacina de obligeana este recomandata in cazurile de tulburari cornice de digestie, colici intestinale, diaree, ulcer stomacal, hiperaciditate gastrica, cloroza, anemie, stari de greata si de voma.

Folosita in aplicatii externe sub forma de bai generale sau bai de sezut, obligeana da rezultate foarte bune in tratamentul degeraturilor si imbolnavirii oaselor. De asemenea, mestecatul radacinii de obligeana a ajutat multi fumatori inraiti sa se lase de fumat. Rizomul de obligeana contine un drog ce are efect calmant asupra sistemului nervos in general si asupra sistemului cardiovascular.

Radacina de obligeana se foloseste sub forma de ceai macerat la rece pentru cazurile de mucozitati pe intestine, balonari, functionarea proasta a stomacului (stomac lenes), in general pentru orice tulburari ale functionarii stomacului si intestinelor. In cazul cancerului intestinal, stomacal sau pancreatic ceaiul de radacina de obligeana combinat cu ceai de galbenele, coada soicelului si urzica poate ajuta foarte mult. In cazul cancerului intestinal se bea o inghititura de ceai si una dupa fiacre masa, in cel al cancerului stomacal se poate bea ceai curat numai din radacina de obligeana, iar in cazul cancerului pancreasului se bea ceai combinat din galbenele, coada soricelului si radacina de obligeana.

Sangerarile usoare intestinale pot fi oprite band ceai de obligeana si luand cate o lingurita de bitter suedez. De asemenea, in cazul scaunelor diareice indelungate se bea zilnic cate sase inghitituri de ceai din radacina de obligeana, scaunul se normalizeaza si dupa doua saptamani s-a vindecat.

Sucul proaspat extras din radacina de obligeana se foloseste pentru revigorarea ochilor obositi. Astfel, se ung pleoapele, se lasa 2-3 minute, apoi se spala ochii cu apa rece. Pentru persoanele care au frecvent mainile si picioarele reci li se recomanda baile generale cu radacina de obligeana. Radacina de obligeana, despicata pe lungime cu un cutit, se pune intr-o galeata cu circa cinci litri cu apa rece. Se lasa peste noapte, apoi se incalzeste pana aproape de fierbere, se adauga in apa pentru baie, baia trebuie sa fie fierbinte. Durata baii trebuie sa nu depaseasca 20 de minute, iar inima trebuie sa fie peste nivelul apei. Dupa baie corpul nu se sterge, se imbraca un halat gros pentru baie si se trece la pat pentru a transpira abundent timp de o ora.

Utilizare:

Ceai extract la rece – o lingurita rasa cu radacini de obligeana se pune peste noapte intr-o cana cu apa rece, dimineata se incalzeste usor, se strecoara si se beau intr-o zi numai sase inghitituri cate una inainte si dupa fiecare masa.

Suc proaspat – din radacinile proaspete de obligeana se extrage sucul cu ajutorul unui storcator. Acest suc se foloseste pentru revigorarea ochilor.

Adaos pentru baie – din radacinile de obligeana taiate marunt se pun patru linguri intr-un vas cu 4-5 litri de apa rece, se lasa opt ore la macerat, apoi se incalzeste pana aproape de fierbere, se strecoara si se adauga in apa pentru baie.

Ceai (infuzie) – o lingura cu radacina de obligeana taiata marunt se opareste cu 250 ml apa fiarta. Se bea de 2-3 ori pe zi, ceaiul neindulcit.

Atentie! consumata in cantitati mari, radacina de obligeana provoaca varsaturi, este o substanta vomitiva.

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO