”Nu este in regula sa purtati bijuterii in spital. Este obligatoriu sa va dezinfectati pe maini”, le-a spus asistentelor medicale din judet dr. Alexandru Coman, medic primar epidemiologie, vicepresedintele Asociatiei pentru Prevenirea si Combaterea Infectiilor la conferinta cu tema ”Curatenia in spital – cat de bine e suficient?” , sustinuta miercuri seara la Zilele Medicale Bistritene.
Cum apar focarele de infectie in spitale
”Ca sa apara un focar de boala infectioasa intr-un spital e nevoie de o sursa, de o cale de transmitere si de populatie receptiva. Am avut o situatie intr-un spital din Cluj: salon de ATI. Langa o pacienta cu escara (ulcer de presiune -n.r.), in varsta, care zacea in pat, ingrijita, dar biologic epuizata, langa care era un copil de 19 zile cu sternul deschis dupa ce fusese operat si langa un alt copil. In doua zile, microbul din escara batranei infecta simultan copiii. Sursa infectiei a fost mana personalului. S-a dus medicul sau asistenta la batrana, s-a uitat la plaga, l-a auzit pe copil scancind si s-a intors si l-a atins pe cap sa-l linisteasca. Asa s-a produs transmiterea”, a spus el.
Igiena mainilor, cea mai mare problema din spitale
”Complianta la igiena mainilor in spitalele din Romania este sub 5%. Solutia hidroalcoolioca pe care o foloseste toata lumea in spitale ar trebui pusa la patul bolnavului fiindca acolo te dezinfectezi pe maini. Daca iti dezinfectezi mainile pe hol, pana ajungi la patul bolnavului mai pui mana pe zece chestii. Cauzele sunt foarte multe, iar una din ele este ca legislatia e gresita. Anul trecut, in sfarsit, Romania a semnat acel angajament ca participa la programul OMS de igiena mainilor. Am fost la Bucuresti atunci si am atras atentia ca, in legislatia noastra din 2016 scrie ca trebuie mai intai sa te speli pe maini si apoi sa te dezinfectezi cu solutie hidroalcoolica, iar cel care a inventat aceasta solutie ne-a spus ca e GRESIT. In Ghidul Organizatiei Mondiale a Sanatatii scrie ca nu se face asa ca iti crapa mainile. Ce asistenta sau doctor va fi multumit cand, dupa doua zile, are mainile crapate? Spalarea cu apa si sapun se face doar daca mainile sunt vizibil murdare si in situatii clinologice speciale, dar in general nici nu ai vreme sa faci lucrurile acestea. Cand intri in sectie, inainte sa pui mana pe pacient, iti dezinfectezi mainile in timp ce il intrebi cum se simte. E safe pacientul ala. Chiar daca am luat ceva de pe clanta, am intrerupt transmiterea cand am pus alcoolul. Transmiterea nu se intrerupe daca am pus alcoolul dincolo de usa pentru ca MRSA e pe clanta, l-a pus alt coleg. Eu trebuie sa ma dezinfectez pentru ca pacientul trebuie sa fie safe”
Cat de periculos e purtatul bijuteriilor de catre personalul medical
”Un medic sau o asistenta poate omori un om cu aceleasi maini cu care il vindeca. Cand medicii si asistentele cand intra in spital si nu se dezinfecteaza pe maini asta fac. (…) De asemenea, cand pleaca din spital, medicii si asistentele duc celor de acasa, prin intermediul bijuteriilor si a unghiilor false, banalul E.Coli, MRSA (o varietate recenta de bacterie de Stafilococus aureus, caracterizata prin rezistenta sa la agenti antibiotici –n.r.). Faptul ca urc beat la volan nu inseamna ca voi omori pe cineva. De data asta nu omor, dar data viitoare … Faptul ca cineva poarta bijuterii in spital si nu le poate dezinfecta nu inseamna neaparat ca isi imbolnaveste copiii acasa de fiecare data. Dar nu e ok sa purtati respectivele bijuterii si e ok sa va dezinfectati pe maini. Puteti avea pe bijuterii MRSA luat de la un pacient. Nu este niciun antibiotic in spital care sa il vindece. Ce sa vezi? L-ati luat acasa, la copiii vostri. Daca l-ati luat din autobuz, nu e acelasi lucru cu cel luat din spital. Cel din spital e antrenat sa omoare si nu pe voi, care aveti imunitate, ci pe cei mai dragi voua. Asta duceti acasa cand purtati bijuterii in spital sau nu va dezinfectati mainile. Daca epidemiologul poarta bratari si inele, s-a dus totul, s-a terminat. Cand vine DSP in control, iar asistenta sau doctorita are bratari si inele si unghii atat si se apuca de scris procesul verbal de amenda, la mentiuni scrieti: doctorita nu a prezentat metodologia de recoltare a probelor, avea unghii mari, posibil proba sa fi fost contaminata de unghiile ei, avea bratari si inele. Sigur va va da amenda pe altceva, dar merita sa muriti cu ea de gat! Daca ma prindeti pe mine, epidemiologul, ca in spital intru cu inele, cu bratari si cu ceas la mana – mi-l pun la brau -, cu maneci lungi, nesuflecate, fac cinste la toata sectia”.
Cum se poate alege pacientul operat cu o infectie intraspitaliceasca
”Daca se face sau nu curatenie intr-un bloc operator, la 30 de minute dupa inceperea operatiei, incarcatura microbiana din aer este la fel. Pentru ca personalul medical murdareste aerul respectiv, iar cea mai buna modalitate de decontaminare a aerului in incaperea unde se opereaza este un ventilator puternic prin filtru HEPA, nu nebulizarea. Respectiva filtrare se face in timp ce doctorul opereaza. E ca si cum as aduce tot timpul aer curat in incapere. Elementul cu care se coreleaza cel mai frecvent infectiile intr-o sala de operatie este cate persoane sunt in sala de operatie si de cate ori se deschide usa ca sa intre sau sa iasa cineva. E mult mai important acest lucru decat nebulizarea de la sfarsitul programului care face dezinfectie, dar nu a aerului, ci a suprafetelor. De aceea, trebuie sterse cu carpa suprafetele. Dam 2000 de lei pe un nebulizator, dar nu avem o carpa banala ca sa stergem suprafetele. Zonele frecvent atinse sunt clante, intrerupatoare, tot ce e in jurul pacientului”, a explicat el.
”Ce nu stim ne poate face mult rau noua si pacientilor nostri”.
”La acest aspect va rog sa va ganditi cand va intalniti cu procese nemonitorizate. Ma refer la partea de curatenie dintr-un spital. In ultima vreme, vine doamna ministru, vede ca acolo e mizerie. Cea mai grea problema de rezolvat, calcaiul lui Ahile, este calitatea personalului care face curatenie si care este cel mai prost platit. Aceasta este problema complicata pe care altii au rezolvat-o creand soldati foarte bine instruiti, tehnicieni de curatenie care sunt specializati pe curatenia in spital, monitorizati si invatati cu respectiva monitorizare. Evaluarea cea mai simpla se face prin observatie directa: a sters cineva pe jos, e ud? Aceasta e o observatie nesistematizata. Alta modalitate e graficul. Cel care face curatenie noteaza ca a facut, insa am vazut situatii in care era curat in spital si graficul nu era completat si alstele cand era completat si nu era facuta curatenia. Orice proces nemonitorizat se duce in cap. Ceea ce se intampla in realitate in spitalele din Romania ar trebui sa ne ingrijoreze. Normalitatea nu e prezenta nici macar in comunicarile oficiale ale Ministerului Sanatatii, ale managementului spitalelor si a medicilor in general, iar lucrul acesta ar trebui sa ne ingrijoreze”, a spus doctorul Coman la Zilele Medicale Bistritene vorbind despre curatenia in spital.