Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

“Pumii mei minte nu are”. Maneaua un fel de revanşă a rromilor asupra unei societăţi care nu le oferă nimic, dar le îngrădeşte dreptul de a avea pumni.

in Educational de

Mai greşim şi noi, ceilalţi neiubitori de manele, dar zic: nu-i destul că spui prostii, mai trebuie s-o spui şi dezarmonizat?

Există statistici care spun că un procent foarte mare de români ascultă manele, cântece de influenţă melodică balcanică, cu versuri simple până la ridicol. Există studii care explică fenomenul ca un fel de revanşă a rromilor asupra unei societăţi care nu le oferă nimic, dar le îngrădeşte dreptul de a avea pumni.

Maneaua este ascultată pentru că în texte se regăsesc frustraţii de orice tip, cei care suferă din dragoste vor alege cântece care vorbesc despre răzbunări sau dureri înnăbuşite:

“ De ce-ai lăsat în urma ta/ Un suflet care te iubea?” zice Adi de Vito.

Cei cărora le-au lipsit banii mai mereu şi care se chinuie de azi pe mâine vor asculta cum s-a găsit unul mai breaz care a făcut avere din jalea universală şi uite, se poate să devii grozav peste noapte:

“ Are bani băiatul, că îl duce capul

        Vin banii grămezi, nu-ţi vine să crezi!”  – Nicolae Guţă

Mai e şi categoria de ascultători care pun manele la beţie, se-adună în grup organizat, pun de-un grătar mai mult fum decât carne, gonesc copiii şi nevestele, se-mbată ca porcii şi se fălesc cu:

“Am şi eu o pasiune, să bat cât mai multă lume

Dacă mi-ai călcat pantoful, îţi rup faţa, îţi crăp botul!”  Florin Minune

Dragilor, mi s-a aplecat deja, voiam să fac o călătorie mai lungă în lumea asta, a manelelor. Dar ce-am citit până acum mi-a ajuns.

Ne prefacem, noi ăilalţi, că n-auzim, că nu ştim, trăim în altă lume, cea în care încă domneşte Pink Floyd sau Ceaikovsky. Şi ne mirăm că se golăneşte România pe zi ce trece, că a devenit o aventură până şi să mergi pe stradă în anumite oraşe “manelizate”, că ai vrea să te plimbi cu copiii fără să auzi înjurături scabroase la tot pasul.

I-auziţi aici text, ca să nu ne mai mirăm:

“ Pentru voi eu sunt model,

Îmi dau seama din gesturi că vreţi să fiţi la fel!”   N. Guţă

Articol scris de Liliana Angheluță Sursa: Aquiahora.ro


Ultimile din

Mergi la SUS