PSD, acuzat că vrea să „boicoteze” europarlamentarele şi referendumul

in Politic de

Un parlamentar USR acuză PSD că pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care vrea să separe secțiile de votare pentru alegerile europarlamentare de cele pentru referendumul pe justiţie, convocat de președinte în data de 26 mai 2019.

„Ce ironie! La 10 ani după ce PSD (parte a coaliției cu PDL în Guvernul Boc) introducea prin OUG un articol în Legea privind organizarea referendumului (art. 15^1) care spune că în cazul organizării simultane de alegeri și referendum, se folosesc aceleași secții de votare, azi, același PSD se pregătește să anuleze măsura, tot prin OUG. Vrea să separe secțiile de votare în care cetățenii vor vota pentru alegerile europarlamentare și la referendumul convocat de Președinte în data de 26 mai”, a scris, pe reţelele de socializare, senatorul USR Florina Presadă.

Miza, susţine parlamentarul, ar fi folosirea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot – SIMPV. Referendumul convocat de Președinte are nevoie de un cvorum de prezență pentru a fi validat, „așadar PSD speră, probabil, că acesta va fi greu de dovedit în lipsa SIMPV, de unde și separarea secțiilor de votare.”

Un alt efect urmărit de PSD, susţine Presadă, ar fi inducerea unei situații confuze, ceea ce ar putea duce la o prezență mai mică la ambele scrutinuri. O prezenţă mai slabă i-ar favoriza pe social-democrați, pentru că „toate sondajele ne arată că la o prezență mai mare, PSD va lua un scor dezastruos de sub 30%”.

Nu în ultimul rând, două rânduri de secții de votare înseamnă dublarea cheltuielilor – de la cheltuieli cu infrastructura până la plata membrilor din birourile electorale ale secțiilor de votare.

Parlamentarul USR îi solcită premierului Viorica Dăncilă să vină cu explicaţii.