Protestul care a BLOCAT România: Lanț uman în Piața Universității, oameni în Piața Victoriei, Reprezentanța Comisiei Europene a intrat în joc

in ExtraNews de

Protestul ”România vrea autostrăzi”, derulat, vineri, timp de 15 minute, a însemnat trafic blocat în centrul Capitalei, dar şi pe mai multe drumuri importante din ţară. În marile oraşe, oamenii au întrerupt activitatea şi au ieşit în pieţele centrale cerând îmbunătăţirea infrastructurii rutiere. În Bucureşti, tinerii au făcut un lanţ uman în Piaţa Universităţii afirmând că nu mai vor ca România să funcţioneze pe principiul ”merge şi aşa”. Şi angajaţii Reprezentanţei Comisiei Europene au întrerupt activitatea, precizând că, în perioada 2014-2020, 6.3 miliarde de euro au fost puse la dispoziţia României pentru proiecte de infrastructură, dar proiectele care se derulează sunt din perioada financiară 2007-2013, care nu au fost finalizate la timp.

La Bucureşti, zeci de şoferi şi-au oprit maşinile în Piaţa Victoriei, unde şi peste 200 de pietoni au participat la protest, traversând pe trecerile de pietoni. De asemenea, şoferii au blocat şi Şoseaua Pipera.

Sute de angajaţi din clădirile de birouri din Bucureşti au ieşit în faţa sediilor. Angajaţii BCR au anunţat că protestează şi au ieşit şi ei în stradă.

De asemenea, în Piaţa Universităţii, tinerii au format un lanţ uman, scrie news.ro.

”Nu mai acceptăm şi nu mai vrem să funcţionăm pe principiul ”merge şi aşa”, trăim în secolul vitezei! Şi nu vorbim doar despre viteza de pe şosele, vorbim de tehnologia şi ştiinţa care avansează în fiecare secundă! Avem nevoie de EDUCAŢIE de calitate, de AUTOSTRĂZI, de SPITALE performante, avem nevoie de un CADRU SUSTENABIL în care Generaţia noastră să construiască! Susţinem astfel orice acţiune ce se desfăşoară într-un mod vizibil şi civilizat. #Şînoi, tinerii, viitorul acestei ţări, vrem autostrăzi!”, a transmis Forumul Tinerilor din România.

Şi angajaţii Reprezentanţei Comisiei Europene au întrerupt activitatea.

”Pauză de cafea pentru autostrăzi! #şîEU vrea autostrăzi în România!”, au transmis angajaţii.

Potrivit acestora, în perioada 2014-2020, 6.3 miliarde de euro au fost puse la dispoziţia României pentru proiecte de infrastructură. Cu toate acestea, proiectele care se derulează sunt din perioada financiară 2007-2013, care nu au fost finalizate la timp.

Cifrele puse la dispoziţie de Reprezentanţa Comisiei Europene arată că 90% din drumurile naţionale din România au o singură bandă pe sens, în 2016 România a înregistrat 97 de decese la un milion de locuitori în accidente rutiere, iar 37% dintre victime sunt pietoni, comparativ cu media europeană de 21%.

Protestul s-a derulat şi în ţară, traficul fiind blocat pe numeroase artere importante sau în centrele marilor oraşe.