Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Protest la Ambasada Finlandei, pentru doctoriţa cărei copii au fost „confiscaţi” de statul finlandez

in Diverse/Extern/ExtraNews/Politic de

   Mai multe zeci de persoane s.-au adunat duminică, la Ambasada Finlandei, pentru a o susţine pe doctoriţa Camelia Smicală-Janaskoski, ai cărei copii, Mihai și Maria, au fost reținuți de către autoritățile finlandeze.şi pentru a protesta față de modul în care este gestionat cazul. La protest au participat şi deputaţii PMP de Diaspora, Constantin Codreanu şi Doru Coliu, conform paginii facebook a PMP.

   Referitor la cazul Cameliei Smicală-Janaskoski, ministrul afacerilor Externe, teodor Meleşcanu, a anunţat că Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Helsinki „s-au implicat în mod prioritar în sprijinul cetățenei române Camelia Jalaskoski, încă de la început, din anul 2015, la momentul sesizării cu privire la instituționalizarea celor doi copii minori ai acesteia.”

   „MAE și misiunea diplomatică română din capitala Finlandei a stabilit și menține o legătură permanentă cu cetățeana română în cauză, în favoarea căreia a întreprins multiple demersuri de asistență consulară, intervenind în repetate rânduri pe lângă serviciile locale de asistență socială și protecție a copiilor, autoritățile judiciare competente și Ministerul Afacerilor Externe finlandez. Acțiunea de implicare a MAE a continuat în tot acest timp, Conducerea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Ambasada României la Helsinki abordând în repetate rânduri cazul, în cadrul discuțiilor oficiale, cu Ambasadorul Finlandei la București și cu alți demnitari finlandezi„, mai spune Meleşcanu, pe pagina sa de facebook, adăugând este „cu sufletul sunt alături de doamna Camelia Jalaskoski și de toți românii care militează pentru a ne aduce copiii, înapoi, în famiile lor„.

Ministerul Afacerilor Externe a transsmis, la rândul său, că Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a transmis în luna iunie 2016 o solicitare de repatriere a celor doi copii, în vederea integrării în familia biologică extinsă din România prin încredinţarea lor spre creştere şi educare bunicilor materni. Solicitarea a fost înaintată pe cale oficială de Ambasada României la Helsinki către autoritățile finlandeze, care nu au dat curs însă acestei solicitări, prevalându-se de competenţa jurisdicţională exclusivă a instanţelor finlandeze, în conformitate cu normele de drept european în materie. (foto: pagina facebook PMP)

Ultimile din

Mergi la SUS