Protest față de defrișări. ”În centrul României va apărea un mare deşert”. 56 de hectare de pădure din zona Certej ar urma să fie defrişate, iar în locul lor ar urma să apară o mină

in ExtraNews de

56 de hectare de pădure din zona Certej ar urma să fie defrişate, iar în locul lor ar urma să apară o mină cu cianuri, spun protestatarii care au cerut explicaţii de la ministerul apelor şi pădurilor.

„Ne-ar părea foarte rău să vedem această zonă foarte frumoasă din inima României să devină un mare deşert, care s-ar vedea inclusiv din satelit”, spune un protestatar. „Proiectul minier de la Cerrtej ar urma să fie cel mai mare proiect minier din România. „

Protest în faţa ministerului Apelor şi Pădurilor. Înarmaţi cu o aşa numită “drujbă de aur”, mai mulţi voluntari care luptă pentru apărarea mediului le-au cerut autorităţilor să oprească tăierea pădurii din Certej.

Investitorul, care a solicitat să fie tăiate 56 de hectare de pădure, vrea să amenajeze sanţuri de decantare cu cianuri. Alte ONG-uri de mediu au atras atenţia şi la Bruxelles că în România se taie abuziv copaci din zone protejate.

O altă anchetă îngrijorătoare, făcută de Agent Green, atrage atenţia asupra abuzurilor şi tăierilor ilegale care se fac chiar în rezervaţiile naturale. „Din 2014 până în 2018 o cantitate de 1,2 mil metri cubi de lemn au fost exploataţi într-un mod nelegal şi agresiv. A dispărut o pădure pe o suprafaţă de 36 de mii de hectare, asta înseamnă 7200 de terenuri de fotbal, dacă am aşeza camioanele pline cu buşteni, ar fi o coloană de la nbucuresti până la Nădlac. Este în înfricoşător”, spune Andrei Ciurcanu, de la Agent Green.

În urmă cu două luni, activiştii de mediu, împreună cu echipa de la Inspectorul PRO, au descoperit un caz de furt de fag din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei. Suspectul principal era tocmai un angajat al ocolului silvic, omul desemnat de stat să apere pădurea, nu să o taie! „Să le spuneți la băieți să nu filmeze cât încarcă mașina”, spunea acesta.