Promisiunea lui Ludovic Orban. Autostrada Comarnic – Brașov, realitate. ”În luna ianuarie stabilim cum o facem”

in ExtraNews de

Într-una dintre primele sale prezențe televizate din noul an, Ludovic Orban a adus în discuție subiectul autostrăzii Comarnic – Brașov și a făcut câteva promisiuni.

Luni seară, premierul a fost prezent în studioul Digi 24. În cadrul emisiunii, a atras atenția asupra faptului că mult așteptata autostradă Comarnic – Brașov s-ar putea materializa mai repede decât ar fi crezut cineva. Marea problemă ține de sursa finanțării pentru acest proiect de importanță națională. Momentan, se dezbate posibilitatea obținerii banilor din bugetul național sau în urma unui parteneriat public-privat (PPP), a insistat premierul. Din păcate, construcția acestei autostrăzi nu este posibilă cu ajutorul unei finanțări din partea Uniunii Europene.

„Realizarea tronsonului Comarnic-Brașov reprezintă o prioritate pentru noi (…) Urmează să luăm o decizie într-un timp foarte scurt. În luna ianuarie stabilim cum o facem”, a susținut Ludovic Orban.

„Facem autostrada cu bani de la buget. Nu poate fi finanțată cu fonduri europene, asta e problema, Comarnic-Brașov nu se poate face cu banii UE. Când s-a derulat licitația, pe timpul Guvernului Ponta, s-a încercat introducerea autostrăzii în Coridorul IV Pan-European. Dar nu se poate, aia o decide Uniunea Europeană, traseele coridoarelor europene nu se decid de statul român”, a continuat șeful Guvernului în intervenția avută la TV.

În același set de circumstanțe, premierul a estimat sumele de care ar fi vorba pentru finalizarea proiectului. „Prima variantă ar fi să o facem în regim parteneriat public-privat, dar doar în parteneriat cu o instituție financiară internațională, indiferent care este ea. Aproape că se ajunsese la un acord cu Banca Mondială, dar a venit Dăncilă și a zis că nu, o facem prin Comisia de Prognoză. (…) Deci, fie faci pe parteneriat public-privat, dar ai nevoie de un partener instituţional care să îţi confere încredere şi mai ales garanţia finanţării, sau o faci pe bugetul de stat, e simplu. Și atunci trebuie să îți iei un angajament: în cât timp o facem? trei, patru ani… cât costă? 800, 900 de milioane”, a explicat el.

Concluzia este una cât se poate de simplă, până la finele acestei luni, vom avea un răspuns clar din partea Guvernului legată de finanțarea autostrăzii Comarnic – Brașov. Pasul următor ține de demararea procedurilor de licitație ”în viteză maximă”.