Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

PROIECT UNIC ÎN ROMÂNIA: Profesori, medici veterinari şi manageri patruleză călare în numele naturii

in ExtraNews de

Un ONG din Transilvania pregăteşte un proiect unic în ţară. Este vorba despre o echipă de rangeri călare care vor patrula prin păduri, prin zonele protejate şi pe malurile râurilor, în încercarea de a identifica depozitele de deşeurile, poluările sau tăierile ilegale de lemn. Printre voluntari se numără profesori, medici veterinari şi manageri.

În Bistriţa-Năsăud ia naştere un proiect unic în ţară, care are drept scop protejarea naturii. Acesta a fost pus la punct de ONG-ul Gal Ruralis, care funcţionează de ani buni în Bistriţa-Năsăud.   Proiectul presupune formarea unei echipe de rangeri, care să patruleze călare pentru a identifica problemele de mediu: de la depozite ilegale de deşeuri, la agresarea zonelor protejate şi la tăieri ilegale de lemn. Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, în primăvara acestui an rangerii călare îşi vor începe activitatea.

Grupul este format exclusiv din voluntari, care sunt dispuşi să-şi sacrifice timpul liber pentru a cutreiera dealurile şi malurile râurilor alături de caii lor pentru protejarea naturii.    „Avem medici veterinari, absolvenţi ai facultăţii de Biologie sau Geografie, manageri, profesori de ştiinţe politice sau administrative, un inginer silvic, un jurnalist. În proiect este cooptată şi o domnişoară din Cluj, studentă la Arte Plastice”, precizează Cristian Ţetcu, cel care conduce ONG-ul şi a pus la punct acest proiect.

Ochelari dotaţi cu camere foto şi video

Deocamdată 7 persoane s-au arătat interesate de a face parte din această echipă. Pentru ca proiectul să aibă rezultate, managerul proiectului spune că ar fi nevoie de 15 – 20 de persoane.    Voluntarii folosesc pentru această patrulare călare animalele proprii. Rangerii vor fi dotaţi cu camere foto/video incorporate în ochelari de protecţie şi de soare, tricouri şi veste personalizate şi smart phone-uri.

„O activitate de monitorizare se desfăşoară între 2 şi 4 ore. Distanţele parcurse în acest interval depind de complexitatea terenului şi problemele identificate. Vom dezvolta şi hărţi virtuale care vor prezenta cele găsite pe teren. Ulterior, în cazul ilegalităţilor administratorul de proiect informează instituţiile abilitate. Rangerul împreună cu managerul de proiect stabilesc traseele pentru monitorizare, iar la finalul deplasării se întocmeşte un raport. Pe parcursul monitorizării, folosindu0se soft-uri dedicate înregistrează aspecte vizate de proiect (depozitare ilegală de gunoi, poluare, braconaj, tăieri ilegale de lemn, agresarea ariilor naturale)”, explică Cristian Ţetcu.

Sursa: adevarul.ro

Ultimile din

Mergi la SUS