În plenul de luni, Senatul a adoptat tacit, un proiect al Guvernului care aduce modificări la o serie de acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice care se referă la autoritatea polițistului și majorarea amenzilor aplicate persoanelor care refuză să se legitimeze și persoanelor care organizează petreceri private în spațiul public. Actul normativ prevede și cazurile în care polițistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliției.
Cuantumul amenzilor care se aplică persoanelor ce refuză să dea informații referitoare la identitate s-a majorat de la 100-500 de lei, la un nivel între 500-1.500 de lei. Ca motiv al modificarilor prevăzute în proiect, este faptul că o persoană care refuză să se legitimeze presupune deplasarea acesteia la sediul poliției, interval orar în care polițistul nu poate interveni la alte cazuri.
În proiect este prevăzută și o majorare a amenzilor pentru organizarea de petreceri private în spațiul public, „în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe”, de la 500-1.500 de lei, la 2.000-3.000 de lei, Dacă fapta se repetă într-un interval de 24 de ore, atunci amenda va fi între 3.000 și 6.000 de lei. În cazul în care nici această amendă nu conduce la restabilirea ordinii publice, polițistul poate acționa în sensul sancționării cu prestarea unei activități în folosul comunității, urmând ca procesul-verbal de constatare a contravenției să fie înaintat, în cel mult 48 de ore, instanței competente.
În proiectul de lege adoptat de Senat se mai menționează:”Fapta persoanei care, după ce a fost avertizată, împiedică în mod nemijlocit organul de ordine publică de a-și îndeplini, în condițiile legii, obligațiile de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehicului său, conducerea unei persoane la sediul de poliție ori al altui organ de stat, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă”.
În actul normativ se prevede și dreptul persoanei legitimată de a fi informată verbal, de către polițist, cu privire la motivul legitimării.
Cazurile în care polițistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliției prevăzute în proiectul de lege :”când nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; când din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori bunurilor aflate asupra sa există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; când prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; când luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.”
După ce s-a verificat persoana la sediul poliției și după caz, s-au luat măsurile legale, agentul de poliție este obligat să permită acesteia să părăsească sediul poliției, „fără a se depăsi 8 ore de la momentul inițierii deplasării”. În cazul în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, termenul se poate prelungi, motivat, până la 12 ore.
Legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, care este în prezent în vigoare, prevede la art.31/1(b) că o persoană poate fi condusă la sediul Poliției în vederea identificării și luării măsurilor legale pentru cel mult 24 de ore, ca măsură administrativă.
Forul decizional pentru proiectul adoptat tacit în Senat este Camera Deputaților, unde proiectul va fi înaintat pentru dezbatere și votare.