Japonezii dețin recordul absolut în ceea ce privește speranța de viață. E considerată una dintre cele mai zvelte națiuni din lume, iar obezitatea afectează numai 3% dintre locuitorii Japoniei. Japonezii au o relație specială cu mâncarea, iar în țară există un sistem de nutriție la recomandarea guvernului care a fost dezvoltat în 2000 de mai multe ministere.
Caracteristica principală a sistemului lor alimentar constă în carbohidrați predominanți cu o cantitate mică de grăsime. Se recomandă și reducerea consumului de sare, al alimentelor procesate, al dulciurilor și al băuturilor cu un conținut ridicat de zahăr.
Toate produsele sunt împărțite în mai multe grupuri, iar pentru fiecare se dă cantitatea zilnică recomandată, iar mărimea porției depinde de vârsta și genul persoanei. Baza dietei sunt granola și cerealele, apoi urmează legumele, carnea și peștele. Fructele și produsele lactate se consumă în 2 porții în fiecare zi.
Contează nu doar ceea ce mâncăm, ci și felul în care o facem. În Japonia, oamenii se bucură de mâncare. Trebuie să găsești ritmul optim pentru organism și să îl urmezi și să încerci să mănânci mereu la aceeași oră.
Accentul se pune pe produsele locale și sezoniere, cum ar fi orezul și peștele sau doar câteva produse internaționale. Fiecare fel de mâncare trebuie să fie echilibrat și să conțină produse aparținând tuturor grupurilor. De exemplu, prânzul unui elev include orez, carne sau pește, supă miso, un pahar de lapte și fructe.
Copiii sunt învățați încă de mici să aibă o atitudine conștientă față de mâncare. Masa nu este o relaxare, ci o parte integrată a educației. Nimeni nu pune presiune pe școlari când vine ora prânzului și după ce au mâncat, aceștia trebuie să strângă singuri după ei.
Alimentele trebuie consumate cu moderație și trebuie păstrat un echilibru între cantitatea ingerată și cea de calorii arse. Cea din urmă are loc prin intermediul activității fizice.
În Japonia, nu se obișnuiește să se depoziteze mâncare prea mult timp și nici nu se face mâncare în avans. Accentul se pune asupra produselor proaspete.
Japonezii preferă în consecință preparatele tradiționale și produsele proaspete, limitează cantitatea de grăsimi și de dulciuri consumate și sunt foarte atenți la ce mănâncă și la modul în care o fac.
Conform unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate în 2016, în cadrul căruia un grup de cercetători japonezi a studiat timp de 15 ani obiceiurile alimentare ale aproape 80 de mii de locuitori. Rezultatele arată că la persoanele care urmează recomandările oficiale cu privire la nutriție, rata de mortalitate este cu 15% mai scăzută.
Sursa: tasta.ro