Atunci cand masina refuza sa porneasca, primul instinct este sa dai vina pe baterie. De cele mai multe ori, se intampla sa ai dreptate, deoarece aceasta are rolul de a stoca energia electrica de care are nevoie motorul pentru a porni. In acelasi timp, are si sarcina de a filtra oscilatiile de tensiune care pot sa apara in sistem, precum si de a alimenta cu energie mecanismele care functioneaza independent atunci cand motorul este oprit, precum radioul sau farurile.
Prin urmare, este important sa stii care sunt motivele pentru care bateria nu functioneaza in mod corespunzator in anumite situatii.
Iata principalele cauze ale descarcarii bateriei!
Exista cateva motive foarte des intalnite pentru care bateria unei masini se descarca. Unele pot fi normale, cum este cazul uzurii – chiar daca acumulatorul este reincarcat ocazional, la un moment dat nu va mai functiona – in timp ce altele pot fi semne ale unor alte defectiuni.
Uzura
Cea mai intalnita cauza a descarcarii bateriei auto este uzura. Chiar daca nu exista o perioada de valabilitate confirmata din punct de vedere tehnic, cei mai multi specialisti sustin ca durata de functionare este de cel putin 3 ani.
In momentul in care acumulatorul incepe sa se descarce frecvent chiar daca nu sunt probleme la instalatia electrica a vehiculului, inseamna ca a fost afectat de uzura. In acest caz, nu trebuie decat sa apelezi la un furnizor de incredere si sa-l inlocuiesti – intra pe site pentru a alege o baterie noua care sa se potriveasca masinii tale!
Existenta unor consumatori electrici activi atunci cand motorul este oprit
Atunci cand circuli cu masina, farurile sau radioul consuma din energia electrica pe care o produce motorul, ceea ce inseamna ca nu se diminueaza cantitatea de curent stocata de bateria auto. Totusi, exista cazuri in care ai nevoie ca acesti consumatori sa functioneze chiar daca motorul este oprit.
Asigura-te ca opresti consumul cand nu mai ai nevoie de faruri sau de radio, deoarece vor epuiza toata energia bateriei, ceea ce inseamna ca motorul nu va reusi sa porneasca. Pentru acest lucru, exista semnale sonore sau luminoase care te atentioneaza ca exista consumatori activi dupa ce ai oprit masina.
Stationarea indelungata a masinii
Existenta unor consumatori de energie activi nu este obligatorie pentru epuizarea bateriei auto. In cazul in care masina stationeaza pentru o perioada de 3 luni sau chiar mai mult, sunt sanse mari ca acumulatorul sa ramana fara curent electric. Pentru a evita astfel de situatii, este recomandata pornirea cel putin o data pe saptamana, chiar daca autovehiculul nu se misca. Este esential ca motorul sa raman activ, iar curentul sa circule.
In cazul in care problemele persista chiar si cu o baterie noua, defectiunile pot fi din alte surse, iar solutia este sa apelezi la un service auto.