Primul român nevăzător care ajunge pe vârful Kilimanjaro (5.895 de metri)

in ExtraNews de

Alex Benchea a reușit performanța de a escalada cel mai înalt munte al Africii, Kilimanjaro (5.895 de metri).

Clujeanul a fost însoțit în aventura lui de alpinistul Cosmin Andron, care a postat pe Facebook performanța lor. ”E foarte fain aici. Nu mă las până nu duc steagul pe vârf”, a spus tânărul, înainte de a începe ascensiunea pe creastă.

Duminică, 15 decembrie, cei doi au reușit să ajungă pe vârf, la ora 7.10.

Alex este student la Facultatea de Geografie din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” și e pasionat de călătorii – a vizitat mai multe țări, iar în unele a călătorit singur cu avionul.

”Mulți oameni din jurul meu sunt uimiți că reușesc să fac multe lucruri singur, de la gătit la mers cu avionul. De altfel, interacționez mult cu oameni fără dizabilități. Și îmi imaginez că nu am nici eu vreo dizabilitate”, mărturisește Alex.

El a fost însoțit de Cosmin Andron, ghid montan internațional IFMGA. Expediția din Aftica a costat circa 8.000 de euro și a fost posibilă datorită donațiilor.

Alex Benchea și Cosmin Andron au ajuns marți seara în București și au fost întâmpinați de prieteni.

Alex este nevăzător din naștere. E a copilărit la Adjudeni, județul Neamț, și a prins dragoste de natură. ”Am un frate geamăn, care vede, și mai am trei frați și o soră. În copilărie nu stăteam mult în casă. Trăiam la țară, aproape de Siret – astfel că ieșeam adesea în natură, exploram împrejurimile”, a povestit Alex, în materialul de prezentare a expediției.

El și-a dorit de multă vreme să urce pe Kilimanjaro, iar întâlnirea cu Dénes Andris și includerea sa în echipa Lotului Național de Paraclimbing l-au dus chiar pe vîrful Africii.