Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon: A îl declara pe vicepremierul Rusiei persona non grata, la noi este un act de mare stupiditate politică

in Extern/ExtraNews de

Guvernul de la Chișinău l-a declarat miercuri persona non grata pe vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, care criticase dur Guvernul de la Chișinău și pe cel de la București, după ce i s-a interzis survolarea spațiului aerian al României. Premierul rus voia să ajungă într-o vizită oficială în Republica Moldova.
Nereușita nu l-a descurajat pe Dmitri Rogozin. Acesta și-a manifestat disponibilitatea de a merge în septembrie în Republica Moldova.
Dmitri Rogozin a considerat interdicția dată de autoritățile române pentru tranzitarea spațiului aerian al României o „cascadorie rușinoasă”. El a cerut Moscovei o analiză asupra incidentului și „măsuri dure de retorsiune” împotriva României.
Vicepremierul Rusiei a afirmat: „Tonul aspru al afirmațiilor mele reflectă emoțiile pe care le-am avut în legătură cu ce li s-a întâmplat pasagerilor avionului nostru” și că: „Autoritățile române au pus în pericol viețile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei și copii. Carburantul a ajuns până la Minsk. Așteptați-vă la o ripostă, ticăloșilor!”
În replică, în ședința de miercuri a Guvernului de la Chișinău, a fost aprobată decizia prin care vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon(un președinte prorus), a criticat cu duritate decizia Guvernului de la Chișinău de a-l declara persona non grata pe vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, considerând măsura un „act de mare stupiditate politică” și „un mare deserviciu pentru Moldova și pentru moldoveni.”
„Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduși ca niște marionete de peste ocean. Cu părere de rău pentru Moldova și pentru cetățeni, această guvernare duce țara cu viteză maximă spre un grav accident politic și geopolitic. Când ne vom izbi, vom simți cu toții consecințele, pe ani înainte” a mai spus președintele moldovean.
Igor Dodon, în acest context(interdicției de survol impusă de România vicepremierului rus Dmitri Rogozin), a avertizat că Partidul Democrat moldovean (aflat la guvernare) și „unioniștii” pregătesc pentru R.Moldova un scenariu de genul celui din Ucraina, fiind susținuți de Occident.
La rândul său, ministrul rus de externe avertizează că:”acțiunile periculoase de acest fel riscă să aibă influență destabilizatoare asupra situației regionale și a întregii Europe”.

 

Mergi la SUS