Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Președintele Igor Dodon s-a înfuriat foarte tare după ce Curtea Constituțională a avizat pozitiv înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” din Constituția Republicii Moldova cu „limba română”

in Extern/ExtraNews de

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat marți aviz pozitiv unui proiect de lege inițiat de PLDM care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” din Constituția Republicii Moldova cu „limba română”.

Potrivit unui comunicat de presă al președintiei de la Chișinău, șeful statului, Igor Dodon, consideră drept inadmisibile și nelegitime încercările de a legifera limba română ca limbă oficială a Republicii Moldova și propune organizarea unui referendum în acest sens.
Președintele Dodon a precizat: „Denumirea de limbă moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării noastre, constituie un element fundamental al identității și al matricii culturale a moldovenilor. Majoritatea absolută a populației băștinașe a Republicii Moldova consideră că vorbește în limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: româna sau moldoveneasca”.

Președintele moldovean consideră că „în ultimii ani au fost comise acțiuni și au fost lansate declarații care dezvăluie în mod clar intenția de a transforma Constituția Republicii Moldova într-o simplă foaie consultativă, care poate fi interpretată sau neglijată după moftul politic sau ideologic al Curții Constituționale și al guvernării” și constată că:”unii politicieni de dreapta, precum și o parte dintre membrii Curții Constituționale se comportă ca mercenari cu soldă străină, iar scopul lor nedisimulat este adaptarea legii supreme a statului la proiectul unionist, de lichidare a identității moldovenești”.

Președintele țării a mai spus că:”Acțiunile și declarațiile membrilor Curții Constituționale vor fi supuse unei analize juridice minuțioase odată cu schimbarea guvernării, după alegerile parlamentare, și vor fi tratate în contextul abuzurilor comise la adresa Constituției și a intereselor naționale ale statului suveran moldovenesc”.
(Foto:ziarmoldova.md)

Mergi la SUS