Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, se grăbește când afirmă că:”În foarte scurt timp vom semna un acord, care ne va permite pentru următorii 15 ani să importăm peste 4 miliarde de metri cubi de gaze din România”

in ExtraNews de

Premierul Viktor Orban a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că Ungaria va semna în curând un acord care îi va permite să importe anual 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România, pentru următorii 15 ani.

Conform HotNews.ro, premierul Viktor Orban(premier aflat în campanie electorală), care proclama sfârșitul dependenței de gazele rusești, se referă de fapt la un acord privind utilizarea viitorului gazoduct BRUA(conducta de transport gaze naturale Bulgaria- România-Ungaria-Austria). Acesta nu garantează însă că întreaga cantitate de 4 miliarde metri cubi de gaze va fi exportată în Ungaria. Atunci când România o să fie legată de piața vest-europeană, gazele românești vor fi cumpărate de consumatorul care va oferi cele mai bune condiții.

HotNews.ro a solicitat informații de la Transgaz și a aflat că de fapt a avut loc loc o primă rundă de licitație(licitațiile s-au organizat în perioada decembrie 2017-ianuarie 2018 de companiile de transport al gazelor din România-Transgaz și Ungaria-FGSZ), care s-a încheiat cu succes, pentru rezervarea pe perioada 2022-2037 a unei capacități de transport al gazelor de aproximativ 3,73 miliarde mc gaze/an, prin conducta BRUA. Încă 10% din capacitate ar urma să se ofere ulterior. Testele economice au fost trecute cu succes.

Procedura de licitație nu este încă finalizată, deoarece s-a desfășurat doar o rundă. Câștigătorii licitației pot să-și exercite dreptul de retragere până la data de 14 decembrie 2018. Dacă aceștia nu se retrag, procedura se finalizează cu succes, iar contractele încheiate în urma primei runde de licitație rămân aplicabile. În cazul în care unul sau mai mulți dintre câștigătorii primei runde își exercită dreptul de retragere, testul economic devine negativ, iar Transgaz și FGSZ vor organiza o nouă rundă de licitație care se va finaliza cu un nou test economic. Dacă testul economic este pozitiv, procedura se finalizează prin încheierea contractelor de capacitate cu câștigătorii acestei runde. În schimb, dacă noul test economic este negativ, procesul se încheie fără alocare de capacitate iar contractele semnate inițial se anulează.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a spus că firmele maghiare vor contracta întreaga capacitate de transport, de 4,4 miliarde de metri cub, pe traseul conductei BRUA care ar urma să transporte gazele din Marea Neagră, iar Orban a menționat că 3 companii din Ungaria(fără a preciza care sunt) au câștigat o licitație în acest sens.
Transgaz nu a oferit date referitoare la companiile câștigatoare, informațiile fiind confidențiale.

Se pare că Ungaria se grăbește și ministrul de Externe al acestei țări a anunțat că își face planuri cu gazele din Marea Neagră: „Partea română s-a angajat să construiască, până în 2020, compresoarele cu ajutorul cărora se vor putea livra către Ungaria, 1,75 miliarde de metri cub de gaz anual, respectiv, ca până în 2022 să extindă capacitatea, astfel încât partea maghiară să poată achiziționa 4,4 miliarde de metri cub de gaz pe an din cel extras de ExxonMobil și OMV”.

Ministerul român de Externe îl contrazice însă într-un comunicat de presă pe Peter Szijjarto :”Conform reglementărilor  europene nu poate fi vorba despre surse de gaze sau infrastructuri cu dedicație exclusivă pentru o anume destinație sau o anume țară”.

Ultimile din

Mergi la SUS