Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Premierul Tudose a discutat cu spaniolii despre exploatarea românilor

in Diverse/Extern/ExtraNews de

   Prim-ministrul Mihai Tudose a stabilit cu reprezentanţii Ambasadei Regatului Spaniei la București mai multe măsuri pentru intensificarea cooperării bilaterale în scopul prevenirii și combaterii cazurilor de exploatare prin muncă a românilor aflați la muncă în Spania, anunţă gov.ro.

   Decizia a fost luată în cadrul întrevederii care a avut loc luni, la Palatul Victoria, la care au participat ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și reprezentanţi ai ministerelor Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Muncii și Justiției Sociale. La nivelul ministerelor menţionate va fi creat un Task Force pentru problematica abuzurilor la care sunt expuși muncitorii români și a sclaviei moderne, sub directa coordonare a prim-ministrului, Ministerul Românilor de Pretutindeni urmând să aibă rol de minister integrator. Delegația spaniolă a fost condusă de d-na Tada Bastida Eizaguirre, prim-secretar și însărcinat cu afaceri, șef al Secției Consulare din cadrul Ambasadei Regatului Spaniei la București.

Dorim să extindem și să îmbunătățim cooperarea cu autorităţile spaniole, având în vedere numărul mare de români aflați în Spania și cazurile concrete semnalate în ultima perioadă. Măsurile pe care le avem în vedere vizează combaterea și prevenirea unor astfel de cazuri, informarea persoanelor cel mai expuse unor astfel de riscuri, dar și acordarea de asistență pentru victimele exploatării prin muncă sau ale traficului de persoane”, a declarat premierul Mihai Tudose. Comunitatea de români din Spania numără la ora actuală peste un milion de persoane care deţin rezidență, cărora li se adaugă circa 400 de mii de muncitori sezonieri, aceștia din urmă fiind cei mai expuși fenomenului de exploatare prin muncă și traficului de persoane.

   Alte măsuri stabilite în cadrul întrevederii sunt elaborarea unui Plan Național de Combatere a Sclaviei moderne, care să integreze strategiile existente, precum și Strategia Națională împotriva Traficului de persoane, prevăzută în Programul de Guvernare, pentru a fi aprobată în trimestrul al IV-lea al anului curent. De asemenea, Guvernul are în vedere crearea unui Fond de finanţare, la început prin linii bugetare distincte în bugetul fiecărui minister dintre cele menţionate și resurse umane alocate specific.

   Reprezentanții Ambasadei Regatului Spaniei la București și-au exprimat regretul pentru cazul de exploatare prin muncă a unor români din Spania, adăugând că a fost un caz punctual și că nu trebuie pierdut din vedere cât de bine s-au integrat ceilalți români aflați în Spania. (foto: gov.ro)

Ultimile din

Mergi la SUS