Poveştile triste ale “bunicilor uitaţi de lume” în Apuseni: “Este greu aici pe munte, singur, dacă nu ai ajutor”

in Diverse de

Nicolae Moişiu şi Salvina Stanc sunt doi bătrânei de 84 de ani şi 80 de ani care locuiesc în vârf de munte, în cătunul Ciocăneşti, comuna Mogoş, din Apuseni. Locuiesc singuri de zeci de ani şi au ajuns aproape la capătul puterilor. Rudele pe care le mai au fie au uitat de ei, fie sunt tot în vârstă şi nu mai pot să îi ajute.

Tanti Salvina şi Nea Niculiţă, cum sunt cunoscuţi cei doi în cătunul de pe munte, stau la circa 1 kilometru unul de altul. Au fiecare câte o locuinţă veche, din lemn, acoperită cu paie, cum numai în Apuseni mai există. Cei doi bătrâni reprezintă o clasă socială pe cale de dispariţie: oamenii munţilor, care s-au născut, trăit şi care, cel mai probabil, vor muri aici.

Femeia a fost căsătorită timp de şapte ani, dar a rămas văduvă de tânără şi de atunci locuieşte singură în bordeiul ei. Bătrânul nu a fost însurat niciodată. Amândoi au trăit din creşterea animalelor şi din agricultura de subzistenţă pe care au putut să o practice pe lângă casă. Nefiind angajaţi niciodată, nu au pensie. Au, în schimb, fiecare un ajutor social în valoare de 100 de lei pe lună pe care îl primesc de la primărie. Cu această sumă de bani trebuie să supravieţuiască o lună întreagă.

Nu au nici rude care să se intereseze de ei şi să îi mai viziteze din când în când. Femeia mai are un frate care are aproape aceeaşi vârstă ca ea, iar bătrânul doar nişte nepoţi care au ”uitat” de el.   Lemnele şi petrolul, nevoile imediate pentru iarnă   Tanti Salvina mai poate avea grijă de doar 8 găini. Mai ţine pe lângă casă câteva pisici şi doi câini, pentru pază.

Nea Niculiţă mai are 11 oi, dar face cu greu faţă nevoilor de îngrijire a acestora. Cei doi mai au vecini, însă aceştia locuiesc la distanţe cuprinse între 500 de metri şi 1 kilometru. În cătunul Ciocăneşti mai sunt 10 case, în timp ce satul de care aparţin, Valea Barnii, este ceva mai mare având circa 60 de locuitori. Nevoile imediate ale celor doi bătrâni sunt lemnele şi petrolul. Au nevoie de lemne pentru a se încălzi pe perioada iernii şi de petrol pentru a avea lumină la lămpi.

Curentul electric a fost şi este în continuare un lux mult prea mare pentru aceştia. Salvina Stanc şi Nicolae Moişiu vor pleca dintre noi, foarte probabil, fără să aibă energie electrică acasă. Au trăit toată viaţă doar la lumina lămpii, s-au obişnuit cu acest lucru şi nu vor mai mult din acest punct de vedere. ”Dacă nu reuşesc să aduc ceva lemne nu ştiu ce o să fac la iarnă. Este greu aici pe munte, singur, dacă nu ai ajutor. Am cerut la primărie, da nu ştiu dacă o să dea. Nu îmi trăbă multe, câteva acolo ca să pot trece iarna”, spune tanti Salvina.

Nea Niculiţă este printre ultimii oameni din Apuseni care extrage mierea albinelor cu ajutorul stupilor primitivi. Are acasă cinci stupi realizaţi din tufe împletite şi lipiţi cu pământ. Astfel de stupi erau folosiţi încă de pe vremea dacilor. ”Nu mai au producţia care o aveam altădată. Cam 4 kile de miere pot să iau în fiecare an”, spune bătrânul din Apuseni. Şi pentru acesta lemnele sunt cel mai preţios lucru în această perioadă. ”Până acum mai mergeam şi aduceam singur, da am îmbătrânit şi nu mai pot să merg la pădure. Nu ştiu ce o să fac la iarnă”, afirmă acesta.

Un prim pas în sprijinirea celor doi bătrâni a fost făcut de un tânăr inimos din Abrud. Ion Crişan (0751090884), împreună cu Olga Narcisa şi Gabriela Pop, l-au dus celor doi pachete cu alimente. Comuna Mogoş în ansamblu este una dintre cele mai sărace din România. Are o populaţie de aproximativ 700 de locuitori, majoritar îmbătrânită, care locuieşte la o altitudine de peste 800 de metri, pe dealuri, vârfuri muntoase şi în depresiuni formate de văile din zonă.

Comuna are 21 de sate împrăştiate pe o suprafaţă de 81 de kilometri pătraţi. Cel mai facil acces este din drumul naţional 74, în zona oraşului Abrud, prin comuna Bucium, pe un drum judeţean asfaltat până în satul Mogoş. Distanţa este de aproximativ 40 de kilometri. Din centrul comunei Mogoş, se mai parcurge un drum de circa 3 kilometri pe un drum pietruit până la intrarea pe Valea Barnii unde se află cătunul Ciocăneşti.