Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Povești și drame inspirate din faptele reale ale celui de-al Doilea Război Mondial! Cele mai bune 10 filme despre Holocaust (VIDEO)

in Curiozitati de

Ororile Holocaustului au oferit numeroase subiecte de filme sau cărţi – fuga din faţa naziştilor, exterminările din lagărele de concentrare, vieţile ciuntite ale supravieţuitorilor, şi multe altele. Câteva dintre aceste filme, realizate cu mare măiestrie, reunind excepţionalele talente ale actorilor, regizorilor, scenografilor, directorilor de imagine, costumierilor şi directorilor muzicali, au făcut istorie. Sunt binecunoscute capodopere precum „Lista lui Schindler” (1993, Steven Spielberg), „Pianistul” (2002, Roman Polanski) sau „Viaţa e frumoasă” (1997, Roberto Benigni). Dar există multe alte zeci de filme care nu au avut parte de o mediatizare pe măsura calităţilor şi valorii lor. Iată o listă cu zece filme despre Holocaust pe care s-ar putea să nu le ştii:

1. Evadare din Sobibor/Escape from Sobibor(1987)

„Evadare din Sobibor” este un film britanic de televiziune, în regia lui Jack Gold. Nu este un film cu o producţie extraordinară, dar prezintă o poveste plină de suspans despre una dintre evadările istorice dintr-un lagăr al morţii. Faptul că este bazat pe fapte reale aduce un plus de emoţie şi adrenalină poveştii.

Filmul surprinde încăpăţânarea cu care victimele nazismului s-au opus asupritorilor. Este o repunere în scenă a momentului istoric al evadării din lagărul de la Sobibor, unde au fost executaţi aproximativ 250.000 de oameni.  Din cei aproape 600 de prizonieri care au încercat să evadeze în octombrie 1943, numai jumătate au reuşit. Şi chiar şi aşa, majoritatea au fost recapturaţi apoi. Numărul supravieţuitorilor de la Sobibor se ridică la numai 60 de oameni.

2. În beznă/In Darkness(2011)

În realizarea peliculei „În beznă”, Agnieszka Holland a fost inspirată de evenimentele petrecute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în Polonia aflată sub ocupaţie nazistă. Subiectul îl reprezintă salvarea unor refugiaţi evrei din oraşul Liov (azi, în Ucraina). Timp de un an, un muncitor (polonez şi catolic), care se ocupa cu întreţinerea sistemului de canalizare al oraşului – şi, ocazional, se deda la diverse hoţii – Leopold Socha, împreună cu prietenul său Szczepek Wróblewski, a ascuns un grup de evrei polonezi care reuşiseră să scape de masacrele şi deportările naziste din timpul lichidării ghetoului din Liov (care a funcţionat din 1941 până în iunie 1943). După război, cei doi bărbaţi, şi soţiile lor au primit titlul de „Drepţi între popoare”.

3. Europa, Europa (1990)

Preocupată de istoriile Holocaustului, aceeaşi Agnieszka Holland a semnat şi filmul „Europa, Europa”. Inspirat tot din fapte reale, filmul spune povestea unui băieţel evreu abandonat, pe nume Solomon Perel. De teamă, pretinde a fi german şi se alătură Tineretului Hitlerist. Actorul Marcos Hoffschneider surprinde cu multă fineţe şi talent tăria şi spiritul tânărului Perel, în lupta sa de a supravieţui. Cu o imagine de excepţie, filmul oferă o perspectivă interesantă asupra modului în care Holocaustul a afectat Germania.

4. Holocaust (1978)

„Holocaust” este un serial format din patru episoade (şapte ore şi jumătate) care prezintă povestea unei familii de evrei care încearcă să facă faţă puterii în creştere a naziştilor şi exterminării sistematice a evreilor. La momentul apariţiei, la sfârşitul anilor 70, filmul a fost primit foarte bine, atât de critici, cât şi de public, fiind considerat o producţie inovatoare, revoluţionară, care pătrundea în profunzimile tragediei care a cuprins Europa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Interesantă este şi intriga secundară, care îl are în centru pe avocatul german Eric Dorf, transformat într-un ucigaş în serie. Astfel se pune o problemă morală, prezentă în acele vremuri în societatea germană:deşi cei care au comis crimele trebuie să fie traşi la răspundere pentru acţiunile lor, pot fi ei găsiţi vinovaţi dacă au acţionat la ordinele altcuiva?

Pe lângă regie, desfăşurarea evenimentelor şi conturarea personajelor, şi jocul actorilor este de excepţie – Meryl Streep iese în evidenţă în acest rol de la începutul carierei sale cinematografice.

5. La revedere, copii/ Au revoir les enfants (1987)

„La revedere, copii” este un film autobiografic scris, produs şi regizat de Louis Malle, care a câştigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia. Filmul se bazează pe evenimentele petrecute în copilăria lui Malle, care la vârsta de 11 ani era înscris la o şcoală romano-catolică din apropiere de Fontainbleau. Într-o zi, Gestapo-ul a făcut un raid în internat şi a ridicat trei elevi şi un profesor evrei. Au fost trimişi la Auschwitz. Directorul şcolii a fost arestat pentru a-i fi adăpostit. A fost trimis în lagărul de concentrare de la Mauthausen. Acestea au fost faptele, s-au întâmplat în realitate, au fost consemnate de istorie. Filmul explorează aceste istorii personale şi ilustrează o lume solidarizată în faţa ororii.

6. Trenul vieţii/Train of Life (1998)

„Trenul vieţii” este un film regizat de Radu Mihăileanu, într-o multiproducţie franceză, belgiană, olandeză, israeliană şi română. În mod similar cu filmul lui Begnini „Viaţa e frumoasă”, pelicula lui Mihăileanu este o tragi-comedie, care spune povestea unui sat din centrul Europei care vine cu un plan original pentru a scăpa din faţa Holocaustului. Comunitatea, populată cu personaje dintre cele mai interesante, hotărăşte să organizeze o deportare falsă, să scape de nazişti şi să fugă în Palestina.

7. Kapò (1960)

„Kapò” este un film italian, o coproducţie franco-italiană filmată în Iugoslavia, regizată de Gillo Pontecorvo. Filmul a fost nominalizat la Oscar la secţiunea Cel mai bun film străin. Intriga filmului e declanşată de deportarea tinerei Edith, împreună cu părinţii săi, într-un lagăr de concentrare. La scurt timp, părinţii fetei sunt ucişi, iar e salvată de o femeie prizonier politic şi o doctoriţă care îi dau o nouă identitate fetei – identitatea recent decedatei Nichole Niepas. Dar viaţa teribilă din lagăr o afectează pe fata de numai 14 ani:îşi vinde trupul unui gardian în schimbul unei porţii de mâncare;apoi se apropie de alt gardian…şi devine kapo – adică trebuie să aibă grijă de ceilalţi prizonieri. Nichole cea falsă începe să prindă din ce în ce mai mult teren, în timp ce naiva Sophia începe să dispară.

Citeste mai mult pe historia.ro

Ultimile din

Mergi la SUS