Vă prezentăm povestea bradului de Crăciun, a bradului frumos, copacul credincios, prezent în colindele și în casele noastre în aceste zile de sărbătoare.
Bradul împodobit înainte de Nașterea Domnului îl simbolizează pe Hristos, veșnic viu. De aceea a fost ales un pom care rămâne mereu verde.
Acest obicei al folosirii bradului de Crăciun este de sorginte romană, dar la romani bradul era prins de tavan cu vârful în jos.
Până în secolul al XII-lea, bradul de Crăciun nu era împodobit. După aceea, în bradul de Crăciun s-au atârnat fructe, flori din hârtie, biscuiți, iar mai târziu, în anul 1510, la Riga, în Lituania, a apărut primul brad împodobit.
În anul 1521 prințesa Hélene de Mecklenburg, după ce s-a căsătorit cu ducele de Orleans, a adus la Paris obiceiul împodobirii bradului.
În anul 1605 a fost înălțat primul brad de Crăciun într-o piață publică din Strassburg, împodobit numai cu mere roșii iar la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesian a împodobit primul brad, așa cum îl vedem și în prezent.
Globurile confecționate din sticlă argintată de Thuringia au apărut abia în anul 1878. Steaua care se așează în vârful bradului de Crăciun simbolizează steaua care i-a călăuzit pe magi până în Betleem.
În Anglia, bradul de Crăciun a apărut prima dată în anul 1841, când prințul Albert i- a dăruit un brad soției sale, celebra regină Victoria, pe care l-a instalat în castelul Windsor.
În Statele Unite, bradul de Crăciun a ajuns în anul 1749, odată cu coloniștii germani stabiliți în Pennsylvania și cu mercenarii plătiți să lupte în Războiul de Secesiune. Împodobirea bradului a fost însă legalizată pentru prima dată în 1836, în statul Alabama.
În anul 1866, a fost adus în România, în palatul principelui Carol I de Hohenzollern primul brad care a fost împodobit în noaptea de Crăciun de către prinții și prințesele invitate la palat, cântând în limba germană:
„O, Tannenbaum, o, Tannebaum,
Wir grun sind deine Blatter!”
Bradul a fost inclus la români în toate evenimentele importante ale vieții: naștere căsătorie, moarte.
Să aveți Crăciunul în suflet și lumina bradului să vă încălzească inimile cu bucuria sărbătorilor de iarnă!
Crăciun fericit!