Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Povestea lui Biţă, câinele erou care a luptat în Afganistan împotriva talibanilor

in ExtraNews de

Depistează bombele cu ajutorul mirosului și astfel a salvat viața camarazilor și a civililor aflați în pericol. Este povestea lui Biţă, câinele care a luptat în Afganistan împotriva talibanilor. Lupul german, crescut și antrenat în Râmnicu Vâlcea, e considerat un veteran de nădejde la armatei române. Are 10 ani, vârsta la care mulți câini sunt „lăsați la vatră”, însă Biță nu dă semne c-ar vrea să se pensioneze.

Câinele soldat Biță a ajuns în Afganistan în urmă cu cinci ani, unde a avut o misiune importantă în lupta trupelor NATO cu talibanii, scrie monitoruldevalcea.ro. Patrupedul a fost antrenat special pentru a scotoci după dispozitivele explozibile, pe care rebelii voiau să le arunce în aer.

Biță și-a îndeplinit de fiecare dată misiunea pentru că îl ajută mirosul. Pe acest simț s-a bazat mereu în timpul războiului. Soldatul patruped a luptat chiar în linia întâi, unde a reușit să salveze viața militarilor. Câinele a fost antrenat special pentru a depista explozibil, droguri, să caute camarazii pierduţi sau să identifice inamicii.

Biţă, câinele care a luptat în Afganistan împotriva talibanilor

Dincolo de îndatoririle din linia întâi, Biță a mai avut o misiune la fel de onorantă. A servit drept câine de terapie, fiind un prieten de nădejde al militarilor români. Lupul german este al doilea câine soldat din România după Max, care a fost „detașat” și el în Afganistan.

Biță a fost loial plutonierului-adjutant Nicolae Constantin, cel care i-a fost alături din prima zi în care s-a „înrolat” în Armata Română. Cei doi s-au întâlnit la Râmnicu Vâlcea, în 1997. La acea vreme, Nicolae Constantin era specializat în detonarea explozibililor și a vrut să neapărat să găsească un patruped care să-l ajute să descopere bombele.

Biță are acum 10 ani. La această vârstă, cei mai mulți dintre câinii militari sunt lăsați „la vatră”. Acest lup german demonstrează în continuare că poate fi „soldat” activ. Biță ar putea să mai plece în curând în ultima sa misiune. Camaradul său, Nicolae Constantin, vrea să-i pregătească o retragere supriză ca Biță să-și încheie cariera militară ca un adevărat erou.

După ce va fi „trecut în rezervă” de Armata Română, Biță va fi adoptat plutonierul-adjutant Nicolae Constantin.

Sursa: libertatea.ro

Ultimile din

Mergi la SUS