Povestea din spatele unei fotografii virale: doi copii în picioarele goale pe stradă, în prag de iarnă. Zece suflete înghesuite într-o căsuță și lecția de demnitate cu care-și înfruntă soarta

in Educational

O fotografie cu doi copii îmbrăcați sumar și desculți în prag de iarnă, postată pe Facebook de o femeie din Iași, a devenit virală pe internet. Reporterul Libertatea a mers în satul Prigoreni, comuna Ion Neculce, din județul Iași, ca să afle povestea din spatele acestei fotografii. Crina va naște cel de-al nouălea copil înainte să împlinească 30 de ani. Familia Mihalache – opt copii, mama și tatăl – își duce traiul într-o căsuță cu două camere îngrămădite.

Casa nu este a lor, ci a părinților tatălui. În ciuda sărăciei lucii care-i împinge pe copii să umble în pragul iernii în șlapi sau în picioarele goale, părinții se chinuie să îi îngrijească atât cât pot. Tatăl și-a găsit un loc de muncă stabil, iar mama își petrece toată ziua cu copiii. Cel mai mic dintre copii are un an, iar cel mai mare, 11 ani. Guraliva familiei este însă, de departe, fata de doi ani. Cu un păr cârlionțat, care-i ajunge până la umeri, cere mereu atenția mamei, chiar și când aceasta vorbește la telefon sau când iese din casă să meargă la magazin. De vârste apropiate, copiii familiei Mihalache seamănă ca picăturile de apă: toți au părul tuns scurt și ochii negru închis, iar fețele rotunde și curate sunt numai un zâmbet. În afara celor doi micuți, trei dintre copii sunt la grădiniță, iar ceilalți trei, la școală. Nici unul dintre ei nu are absențe, iar familia primește tichete de ajutorare pentru cei care merg la grădiniță. Băiatul cel mai mare, în vârstă de 11 ani, este cu un cap mai înalt decât frații lui. E mereu în curte, aranjând ba una, ba alta sau cărând câte un braț de lemne ca să le bage în sobă. „Este o familie săracă, dar care încearcă să aibă grijă de copii. Nu am primit reclamații de nici un fel și nu am găsit copiii nehrăniți, maltratați, traumatizați sau bătuți. Nu au fost probleme de genul acesta”, spune Viorica Matache, asistent social la Primăria Ion Neculce.

Asistentul social i-a vorbit mamei despre posibilitățile contraceptive, în condițiile în familia va avea în curând nouă copii. „Familia a beneficiat și de ajutor social un timp, acum soțul este angajat. I-am expus mamei posibilitățile contraceptive, i-am oferit și consiliere în acest sens, ea a spus că a înțeles, dar probabil nu a luat pastilele cum trebuie. Am vorbit și cu medicul de familie și, în momentul când naște, își dorește să găsească o metodă mai sigură contraceptivă”, a explicat Viorica Matache. „Îmi cresc copiii cât pot de bine” La mijlocul lunii noiembrie, o fotografie cu doi dintre băieții familiei – cel mai mare, elev în clasa a V-a, și unul dintre cei mici – a devenit virală. S-a răspândit cu o viteză atât de mare pe internet, încât la numărul primăriei au început să sune zeci de persoane care s-au oferit să îi ajute. „Lumea ne-a sunat să vadă care e situația lor, au vrut să dea o mână de ajutor.

Le-au adus hăinuțe, alimente, chiar le-au dat bani și electrocasnice, o mașină de spălat, un aragaz, că aveau unul, după nevoie, dar era mai micuț, din ăla cu două ochiuri”, a mai spus asistentul social. Mesajele de ajutorare nu le-au adus însă numai lucruri bune, ci au adus-o pe Crina Mihalache în „gura satului”. Oamenii au început să o acuze că a cerșit ajutoarele, că nu vrea să muncească și că nu e în stare să se mai oprească din făcut copii. De aceea femeia a început să refuze prezența celor care o sună și vin la ea. „Eu îmi cresc copiii așa cum pot, cât pot de bine, nu am cerșit nimic, niciodată, de la nimeni. Cine poate să mă ajute, zic bogdaproste, dar nu vine nimeni în casă la mine, că eu îmi cresc copiii”, a spus Crina Mihalache. Este și motivul pentru care Libertatea a respectat dorința femeii și nu a făcut fotografii familiei, și nici în locuința acesteia, singura fotografie cu copiii fiind cea care a fost distribuită pe internet.

Sursa: Libertatea.ro