Camera inferioară a Parlamentului din Polonia a adoptat un proiect de lege care îi scuteşte de impozitul pe venit pe tinerii sub 26 de ani, relatează AFP.
Înaintat în Parlament de conservatorii aflaţi la putere, proiectul de lege a beneficiat de votul a 419 deputaţi, în timp ce doar patru voturi au fost împotrivă şi nu a existat nicio abţinere, potrivit Agerpres.
În virtutea acestei legi, remuneraţiile pe care le primesc tinerii sub 26 de ani, a căror valoare anuală brută nu depăşeşte 85.500 de zloţi (20.000 de euro), vor fi scutite de impozitul pe venit personal, care se ridică în Polonia la 18%.Venitul mediu brut în Polonia a fost de aproape 5.000 de zloţi (circa 1.100 de euro) pe lună în primul trimestru din 2019, conform statisticilor oficiale.Noua dispoziţie, care mai trebuie aprobată de Senat şi promulgată de preşedinte, ceea ce ar urma să fie o formalitate, va intra în vigoare începând cu 1 august.
Potrivit iniţiatorilor, ea ar putea viza peste două milioane de persoane.Este vorba de punerea în practică a uneia dintre promisiunile electorale generoase făcut la începutul anului de conservatorii Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), în perspectiva celor două scrutine din 2019: alegerile europene din mai, câştigate de PiS, şi alegerile legislative din toamnă. În 2004, când Polonia a devenit membru UE, a început și exodul forței de muncă spre Vest. Denumiți generic “instalatorii polonezi”, sute de mii de imigranți din țara est-europeană au luat cu asalt țările din Occident, ceea ce le-a determinat să limiteze liberă circulație a forței de muncă pentru următoarele țări care au devenit membre, respectiv România și Bulgaria, în 2007.În prezent, Polonia este una dintre țările europene care se confruntă cu un deficit accentuat de forță de muncă, din cauza plecărilor în străinătate, dar și a unor politici guvernamentale de reducere a vârstei de pensionare și a salariilor încă mici, comparativ cu cele din Europa de Vest, scrie Bloomberg.
Potrivit statisticilor oficiale, mai mult de 2 milioane de polonezi au plecat la muncă în străînătate după intrarea țării în UE, în 2004. Deși numărul celor care ar vrea să plece și ei în străinătate a mai scăzut în ultimii ani, tot au rămas aproape de 3 milioane, iar dintre aceștia 40% au vârstă cuprinsă între 18 și 24 de ani.