Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Polonia contraataca: interzice comertul duminica pentru marile lanturi de magazine

in Extern de

Parlamentul polonez dominat de conservatori a votat vineri pentru interzicerea comertului duminical, interdictie ce se va aplica in mod gradual si va deveni efectiva complet in 2020, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

Potrivit legii promovate de sindicatul Solidaritatea (Solidarnosc), incepand cu 1 martie anul viitor, magazinele vor fi deschise doar in prima si in ultima duminica a lunii, iar incepand cu 1 ianuarie 2019, doar ultima duminica a lunii se va sustrage interdictiei, pentru ca in 2020 comertul in zilele de duminica sa fie aproape complet suprimat, limitandu-se doar la cateva locatii, printre care benzinariile, garile, magazinele de paine si patiseriile, precum si cumparaturile online.

Aceasta ultima exceptare ii permite Poloniei sa nu notifice aceasta reforma Comisiei Europene.

Opozitia centrista si liberala, care a votat impotriva, a subliniat ca duminica este ziua in care comerciantii polonezi primesc multi clienti ce vin din tarile baltice, din Rusia, din Belarus sau din Ucraina, si ca acest lucru ii va priva pe studenti de o sursa de venit.

Proiectul de lege mai trebuie sa fie aprobat de Senat – unde conservatorii partidului Dreptate si Justitie (PiS) sunt de asemenea majoritari – si promulgat de seful statului.

Sindicatul Solidaritatea, apropiat PiS si Bisericii Catolice, a declarat ca a adunat o jumatate de milion de semnaturi in sustinerea legii.

Pana in prezent, magazinele erau obligate sa inchida doar in timpul marilor sarbatori nationale sau religioase, adica 12 zile pe an.

Mergi la SUS