Poate nu ştiai, dar cafeaua este mult mai sănătoasă decât crezi!

in Diverse de

Cafeaua este una din băuturile cotidiene care fac parte din viaţa majorităţii oamenilor ocupaţi. Ziua parcă începe mai bine cu o ceaşcă de cafea, băută dimineaţa, şi puţină lume ştie că de fapt este o băutură sănătoasă, care aduce beneficii certe organismului, dincolo de publicitatea sa uneori negativă. Iată aici câteva detalii pe care nu le cunoşteaţi despre această băutură.

O persoană sănătoasă poate bea trei ceşti (sau două căni) de cafea pe zi. Aceasta este şi cantitatea medie de cafea pe care cei mai mulţi oameni o beau pe parcursul unei zile. Se consideră, medical vorbind, că de la trei căni de cafea în sus pe zi pot să apară unele probleme de sănatate, în special în ceea ce priveşte tensiunea şi ritmul cardiac.

Cafeaua clasică prăjită, măcinată şi fiartă, contine mai multă cofeină decât cea instant. O ceaşcă normală de cafea are aproximativ 115 mg de cofeină. Mai mult decât o ceaşcă de cafea instant, care are 65 mg de cofeină.

Şi cafeaua decofeinizată conţine cofeină, chiar dacă în cantităţi mai mici. Cofeina este imposibil de scos complet din cafea, iar în functie de tipul acesteia, în 5-10 ceşti de cafea decofeinizată se află aceeaşi cantitate de cofeină cât într-o ceaşca de cafea „normală”

Consumul constant de cafea, în medie câte două ceşti pe zi, reduce substanţial riscul de apariţie a diabetului de tip 2 şi a calculilor biliari. Cafeaua are mai multi antioxidanţi decât fructele şi legumele. De exemplu, o ceaşcă de cafea conţine mai multi antioxidanţi decât un măr sau o porţie de legume.

Multă lume crede că băuturile gen „cola„ sunt echivalentul unei ceşti de cafea, dar nu este aşa. Într-o ceaşcă de cafea este la fel de multa cofeină ca în şapte cutii de 150 ml de băutură tip cola, iar o cafea mare (o cană) conţine 330 mg de cofeină, faţă de o cutie de cola, care are 47 mg de cofeină.

Modul ideal de păstrare a cafelei este în cutii de tablă închise ermetic, la temperatura camerei. NU se depozitează în frigider, unde îşi va pierde aroma.