Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Pietonii se pot alege cu amendă, chiar și atunci când traversează pe trecere semnalizată prin marcaj și indicator!

in ExtraNews de

Polițistul Marian Godină scria pe blogul său că a sancționat un pieton, deși acesta traversase pe trecere semnalizată prin marcaj și indicator. „L-am sancționat pentru că a traversat fără să se asigure“, mai spune Marian Godina.

„Am primit numeroase mesaje din partea brașovenilor în care mi se cerea o părere în legătură cu numărul mare de accidente rutiere ce au avut loc în ultima perioadă în municipiul Brașov, accidente în care pietoni au fost loviți în timp ce se aflau în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. Am o părere însă ea nu trebuie să fie interpretată ca fiind una oficială din partea Poliției Brașov. E opinia mea, a unui polițist rutier și știu că îmi va aduce multe critici dar mi-o asum și nu mă las de obiceiul de a spune exact ce am în cap.

Am postat mai demult un text în care relatam cum am sancționat un pieton, deși acesta traversase pe trecere semnalizată prin marcaj și indicator. L-am sancționat pentru că a traversat fără să se asigure. Mai pe românește, s-a aruncat pe trecere ca în piscină. Articolul de lege pe care l-am invocat lasă loc de interpretări gramaticale.

El sună cam așa: Articolul 72, alin. 3 din OUG 195/2002 : Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, NUMAI DUPĂ CE S-AU ASIGURAT că o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic. Virgulele sunt exact așa cum le-am pus mai sus. Unii înțeleg că trebuie să te asiguri doar când treci pe la colțul străzii, în lipsa trecerilor de pietoni, eu am înțeles că trebuie să te asiguri indiferent pe unde ai trece, chiar și pe trecere. Procesul-verbal nu a fost contestat, așa că nu știu cum ar interpreta un judecător. Postarea de pe Facebook mi-a adus chiar și o reclamație la IPJ Brașov, o persoană sesizând că polițistul Marian Godină îi defavorizează pe pietoni. Lăsând la o parte articolele de lege, cred că e mai mult decât normal să te asiguri când te angajezi în traversarea străzii, chiar și pe trecerea de pietoni.

Nu știu care sunt statisticile oficiale, dar eu, în cariera mea de polițist rutier, am fost la mult mai multe accidente cu pietoni accidentați pe trecere, decât la accidente cu pietoni loviți traversând aiurea prin loc nepermis. De ce oare? E lesne de înțeles: cei care traversează printre mașini, aiurea, deși încalcă legea și se expun mult mai tare la accidente, se asigură temeinic. Acum sper să nu înțeleagă cineva că încurajez traversarea prin locuri nepermise!

Am spus de multe ori asta: e foarte probabil, ca în timp ce mă aflu în mijlocul unei intersecții, dirijând traficul, să fiu lovit de vreo mașină. Acolo sunt apărat doar de atenția mea și de o vestă verde, reflectorizantă. Pot fi lovit de vreun șofer neatent, beat, adormit, bolnav, drogat, fără frâne etc. Dar niciodată nu voi fi lovit în calitate de pieton traversând pe trecerea de pietoni. Asta e imposibil. Chiar nu are cum. Mă asigur mereu temeinic și nu traversez până nu văd că mașinile sunt oprite. Dacă au oprit cele de pe benzile 1 și 2, mă aștept ca pe banda 3 să vină Dorel, așa că aștept până apare și Dorel și văd că oprește. Am prioritate, DA. Dar cu ce o să mă încălzească prioritatea aia pe patul de spital??? Sau mai rău, cu ce o să mă ajute dacă pe crucea mea o să scrie „Aici odihnește cel ce a avut prioritate”?

Când traversați pe trecere, închipuiți-vă că treceți calea ferată. Asigurați-vă cât e nevoie și dacă vedeți că Dorel nu prea mai poate opri…mai așteptați. Până și semaforul are culoarea galbenă înainte de a apărea roșu, pentru a-i da timp șoferului să oprească.

Pășiți ușor pe trecere, uitându-vă spre șoferul care se apropie și nu vă continuați deplasarea până nu se oprește. Dați-i galben înainte de roșu! În legătură cu permisele de conducere reținute pe această temă, vă asigur că polițiștilor rutieri din Brașov nu li se poate reproșa nimic, au răspuns la acest fenomen reținând grămezi de permise șoferilor ce nu acordă prioritate pietonilor.

Mai nou, au fost instalate denivelări pentru reducerea vitezei la aproape toate trecerile de pietoni. Nu vreau să comentez prea mult această soluție, pe mine unul mă enervează rău acele denivelări, dar dacă unii nu pot fi determinați altfel să încetinească în apropierea trecerilor, prefer să „moară” amortizoare decât oameni.

Poate că niște semafoare cu buton ar fi mai indicate. Dar și dacă traversezi strada pe verde poți fi lovit. Rămân totuși la părerea că cea mai bună soluție e ca pietonii să se asigure temeinic și să nu considere trecerea de pietoni un loc în care devin invincibili“, preciza politistul.

Sursa:all4romania.eu

Ultimile din

Mergi la SUS