Peste 80 de tone de legume și fructe au fost confiscate

in ExtraNews de

23 de tone de ceapă uscată din Polonia și 200 de kilograme de usturoi din China reprezintă doar o parte din cantitățile de produse alimentare (legume și fructe) confiscate în cadrul acțiunii „Demetra”. Au fost conficate și cantități mari de cartofi, mere, ardei gras, roșii, vinete și morcovi

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunțat că, începând de joi, au avut loc mai multe controale la nivel naţional pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele şi fructele provenite atât din comerţul intracomunitar, cât şi din import. Acţiunea este parte a operaţiunii de control „Demetra”, aflată sub coordonarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Inspectorii sanitari-veterinari au verificat toate mijloacele de transport sigilate de către inspectorii ANAF, a anunțat mediafax.

Până acum au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe şi 3 depozite. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sancţiuni în valoare totală de 602.200 de lei. A fost reţinută oficial şi dirijată către neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume şi fructe, între care 23 de tone de ceapă uscată din Polonia, 10 tone de morcovi din Ungaria şi Serbia, 23,04 tone de mere din Polonia, 200 de kg de usturoi din China, -6,45 tone de cartofi din Polonia, 1,82 tone de ciuperci din Polonia, 6,78 tone de roşii din Spania, 2,2 tone de vinete din Spania, 7,8 tone ardei gras din Spania şi 60 de kg de roşii din Grecia.

Printre neconformităţile sancţionate,Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor menţionează lipsa documentelor sanitare veterinare, iginenă necorespunzătoare, lotizare necorespunzătoare (depăşirea capacităţii de depozitare), mijloace de transport necorespunzătoare, lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare) şi lipsa autorizaţiei de fucţionare a depozitului de destinaţie.