Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Persoanele fizice care nu realizează venituri trebuie să DEA 2.280 de lei pe an, ca să aibă asigurare de sănătate!

in ExtraNews de

Persoanele fizice care nu realizează venituri, dar nici nu sunt scutite de la plata contribuţiei la sănătate au două opţiuni pentru a beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Astfel, persoanele fără venituri pot alege să plătească la ANAF, în fiecare lună, vreme de cel puţin un an, suma de 190 de lei, sau pot alege să se asigure la sistemul public de asigurări de sănătate, prin plata sumei de 1.330 de lei, doar când au nevoie de servicii decontate de Casa de Asigurări, potrivit Codului Fiscal în vigoare în 2018.

Persoanele care nu au venituri, dar nici nu sunt scutite prin lege de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) au două opţiuni dacă vor să primească servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, prevede articolul nr. 180 din Codul Fiscal.

Prima opţiune: 190 de lei, bani plătiţi lunar la ANAF. În total, 2.280 de lei de plată pe an pentru contribuţia la sănătate. 

Persoanele fără venituri pot alege să achite în fiecare lună la ANAF suma de 190 de lei, dacă vor să fie asigurate la sistemul public de sănătate. Suma aceasta rezultă din aplicarea cotei de contribuţie la sănătate de 10% la valoarea salariului minim brut pe ţară, adică la 1.900 de lei.

Atenţie însă! Dacă alegeţi această variantă, trebuie să achitaţi lunar suma de 190 de lei, pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care depuneţi declaraţia 604 la ANAF.

Ultimile din

Mergi la SUS