Pericolul produs de termopane. Ce trebuie să știi, dacă ai astfel de geamuri în casă

in Diverse/Sanatate de

Pericolul reprezentat de gazul radioactiv radon a luat amploare de când au apărut ferestrele termpoane și a crescut gradul de etanșare, fiind astfel nevoie de aerisire, atrag atenția specialiștii, potrivit Dcnews.ro.

În cazul în care încăperea nu se aerisește, radonul nu se disipă, iar el este un gaz periculos ce poate cauza moartea a sute de mii de oameni pe glob, provocând cancerul la plămâni. Până acum nu s-a găsit niciun caz unde să se fi depășit limita admisă.

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, circa 4,3 milioane de decese sunt cauzate, anual, de poluarea din interiorul caselor.

Cu toate că este prezent în toate casele românilor, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că este a doua cauză, după fumat, a cancerului pulmonar, doar câţiva cercetători clujeni atrag atenţia asupra pericolului radonului. În România, mor anual între 1.500 şi 1.800 de persoane de cancer pulmonar cauzat de radon.

În Codul european de luptă împotriva cancerului, pe lângă recomandări privind stilul de viaţă, alimentaţia, sportul, renunţarea de fumat etc, se găseşte şi o menţiune privind radonul. Dintre cele 12 puncte ale Codului, la numărul 9 se arată: „Aflaţi dacă sunteţi expuşi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuinţa dumneavoastră. Luaţi măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon”. „Aceasta includere se bazează pe studii la fel de vechi ca cele legate de fumat. La începutul anilor 50 a fost pusă clar în evidenţă apariţia cancerului pulmonar la minerii care erau expusi la concentraţii mari de radon în mine şi acest fapt a dus la decizia de a introduce sisteme de aerisire, decizie aplicată în prezent în toată lumea şi făcând parte din protecţia obligatorie a lucrătorilor din medii subterane”, susţine Constantin Cosma, directorul Centrului de Radioactivitatea Mediului şi Datare Nucleară din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, singura instituţie unde se cercetează nivelul de radon în România.