Pericolele din Postul Paștelui. Sfaturile nutriționiștilor pentru cei care țin post

in ExtraNews/Sanatate de

Credincioşii care ţin postul Paştelui sunt sfătuiţi să-şi aleagă alimentele cu atenţie. Nutriţioniştii susţin că unele produse vegetale din magazine sunt pline de zahăr şi aditivi şi nu oferă niciun aport nutritiv ogranismului.

În plus, pot fi mai scumpe, decât unele similare, pe care cei interesaţi, le pot prepara singuri, cu puţină imaginaţie, transmit şi bucătarii.

Cum aproape jumătate dintre români ţin măcar câteva zile de post, în această perioadă, magazinele şi-au diversificat oferta. Clienţii găsesc tot felul de pateuri, paşte, burgeri vegetali.

Cumpărător: “Foarte bune să ştiţi, eu când am văzut ce bune sunt am luat tot din alea.”

Însă nutriţioniştii avertizează că unele alimente pot conţine substanţe care nu au nicio legătură cu termenul de “vegetal” prezent pe etichetă. Iată – de pildă – aceasta pastă vegetală de ciuperci.

Nutriționist: “Din păcate, nu întâlnim decât apă, ulei vegetal, ciuperci doar 1,75 la sută, stabilizator, coloranţi, monoglutamant. Asta e clar că are şi zahăr, sirop de glucoză, zahăr.”

La fel se întâmplă şi în cazul altor produse. Ramona Dună este nutriţionist în Braşov şi a analizat un pateu vegatal şi o pastă vegetală.

Nutriționist: ″Într-un pateu vegetal cu ciuperci doar 5 la sută ciuperci, de asemenea întâlnim diverşi aditivi, cum at fi monoglutamatul de sodiu, e nelipsit din produsele de post. Ar trebui să conţină cât mai mutle ciuperci, să aibă o sursă de grasmi naturale şi nu at trebui să existe acest cocteil de aditivi.”

La aceeaşi concluzie au ajuns şi reprezentanţii Asociaţiei PRO Consumatori.

Costel Stanciu, președinte APC România: “La pate vegetal primele două ingrediente sunt reprezentate de apă şi ulei vegetal, ceea ce nu e firesc, ar trebui să fie reprezentate de legume. Zahăr ascuns sub diverse denumiri: dextropza, maltodextrina, sirop de glucoză.”

Flavia Manole, nutritionist-dietetician: “Nu ne oferă acea saţietate şi nici nutrienţi valoroşi organismul. Consumăm mai mult, dar nu ne hrănim. Toate duc la creştere în greutate, modificări metabolice, glicemie crescută, colesterol crescut.”

Cei care vor să ţină post şi să mănânce sănătos, nu trebuie să se limiteze doar la fasole şi cartofi – aşa cum se întâmplă odată.
Cu puţină imaginaţie – spun bucătarii – oricine îşi poate prepara în casa preparate vegetale asemaratoare celor care se găsesc în magazine.

Oana Conata, chef bucătar: ″La pateuri baza trebuie să fie ceva făinos, să aibă aspectul ăsta consistent. Aicea este un pateu de fasole roşie şi fasole albă, pentru cei care vor să ţină post dar vor să se gândească că mănâncă un pateu de carne, culoarea îi ajută foarte tare.”

Produsele de post, preparate în casa sunt uneori şi mai ieftine decât cele din magazine.

Un pateu vegetal de 120 de grame – de pildă – costa în magazin 3 lei, în timp ce aceeaşi catitate făcută în bucătărie ajunge la mai puţin de 2 lei.

La fel se întâmplă şi cu burgerul vegal. Cel din magazin costă 6 lei, 200 de grame. Dacă îl preparam singuri din dovlecei dăm pe ingrediente 5 lei.