Perfuzie la domiciliu: există dezavantaje pentru pacient?

in Sanatate de

Când apare necesitatea de perfuzie la domiciliu? La această întrebare există două răspunsuri: ori pacientul este într-o situație de imposibilitate de deplasare la unitatea medicală, ori nu poate/nu își dorește (locuiește prea departe de unitatea medicală, are o fobie de tot ceea ce presupune mediul spitalicesc, preferă confortul propriei case etc.). Totuși, să nu uităm faptul că acest tip de tratament se efectuează la domiciliu doar de către un specialist, ceea ce înseamnă că un medic sau un asistent medical se deplasează la locuința pacientului.

În funcție de nevoile și problemele de sănătate ale pacientului, medicul său curant va decide ce fel de perfuzie la domiciliu va prescrie pentru acesta, deoarece există mai multe tipuri, dintre care: perfuzie de hidratare și mineralizare, cu medicație (de 250 ml sau de 500 ml), cu multivitamine (sau pentru stările de mahmureală) ș.a. Aceste tipuri de perfuzii la domiciliu sunt necesare doar în situațiile în care pacientul are deficiențe majore de electroliți, vitamine ori suport hidric, iar tratarea acestora nu poate fi realizată prin medicamente cu administrare pe cale orală. În cazul unui tratament cu perfuzie, doza conținută de medicamente este mai mare decât în cazul administrării orale – din acest motiv, este recomandat tratamentul intravenos.

Perfuzie la domiciliu: avantaj sau dezavantaj?

Înainte să vorbim despre eventualele dezavantaje ale perfuziei la domiciliu, îți vom vorbi despre avantaje (care câștigă detașat dacă ar fi să facem o comparație). Credem că cel mai mare avantaj este reprezentat de faptul că pacientul beneficiază de confort atât fizic, cât și psihic din moment ce toată procedura se desfășoară într-un mediu în care se simte în siguranță. Pe lângă confort și siguranță ca avantaje, mai putem menționa și eliminarea riscului de infecții nosocomiale, o economisire importantă a timpului (pacientul nu mai pierde timpul prin deplasarea către clinică, unitate medicală sau spital, iar programarea se poate face rapid – telefonic), vindecare și recuperare mai rapide, supraveghere continuă din partea cadrului medical, posibilitatea de a avea alături o persoană apropiată etc.

Am ajuns și la dezavantaje, însă aici lista este mult mai scurtă. Tratamentul cu perfuzie la domiciliu presupune supraveghere continuă din partea cadrului medical doar pe durata procedurii. În timpul oricărui tratament interacțiunea cu persoanele din cadrul medical este deosebit de importantă pentru o evoluție corectă și sigură. În funcție de tipul de perfuzie de care are nevoie pacientul, există riscul apariției unor efecte adverse (după terminarea perfuziei și, implicit, plecarea cadrului medical) care nu vor putea fi tratate imediat. Printre cele mai întâlnite efecte adverse se numără febra, starea de greață, dificultățile de respirație, tusea, senzația de mâncărime, urticaria, inflamarea membrelor superioare și inferioare, a pleoapelor, limbii sau buzelor, dureri musculare sau de articulații etc. Reacții adverse există în cazul multor medicamente, mai ales în rândul celor cu administrare orală, așa că nu trebuie să îți faci griji în această privință pentru că nu este obligatoriu ca ele să apară după administrarea tratamentului, însă întotdeauna este bine să fii informat cu privire la toate riscurile la care poți fi supus.

Așadar, perfuzia la domiciliu este o cale ușoară și confortabilă de tratament intravenos, foarte utilă mai ales în cazul pacienților care nu se pot deplasa singuri la unitatea medicală. Specialiștii TruMed oferă serviciul de perfuzie la domiciliu, plus multe altele (analize medicale, pediatrie, investigații medicale, terapie fizică etc.) care îți pot fi de mare folos atunci când vrei să faci câteva investigații de rutină ori când începe să te supere câte ceva.

Trimite prietenilor