Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Pepenele roşu, nu numai bun, ci şi vindecător

in Diverse/ExtraNews/Sanatate de

   Pepenele roşu este bogat în vitamine, minerale, antioxidanţi şi conţine foarte puţine calorii. Gustul răcoritor al pepenelui roşu ne ajută să facem faţă cu brio căldurii şi poate fi cu succes un desert atât sănătos, cât şi foarte gustos.

   Pepenele roşu face parte din familia cucurbitaceelor şi conţine vitamina A, ce menţine sănătatea ochilor, vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar, ajută la vindecarea rănilor, previne deteriorarea celulelor, dar şi vitamina B6, ce contribuie la buna funcţionare a creierului.

  Se pare că pepenele roşu are cea mai mare concentraţie de licopen dintre toate fructele şi legumele, chiar mai mult decât roşiile. Să nu uităm nici de conţinutul de magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, seleniu, etc. Citrulina, aminoacid prezent în pepenele roşu, reduce acumularea de grăsime. Citrulina este transformată prin metabolizare în arginină. Atunci când organismul absoarbe citrulina, se realizează apoi conversia în arginină, dacă este necesar. Apoi, printr-o serie de etape, citrulina blochează o enzimă numita TNAP, astfel celulele adipoase reţin mai greu grăsimea

   Este bogat în compuşi fenolici, cum ar fi flavonoidele şi carotenoizii. Licopenul din pepenele roşu, este deosebit de benefic în ceea ce priveşte reducerea inflamaţiei şi neutralizarea radicalilor liberi. Asiguraţi-vă că alegeţi un pepene roşu copt, pentru că doar aşa veţi putea beneficia de compuşii fenolici. Cu siguranţă este unul dintre pricipalele beneficii ale pepenelui roşu, cunoscut de majoritatea persoanelor. Pepenele rosu este un diuretic natural care ajută la creşterea fluxului de urină, însă nu crează presiune asupra rinichilor, spre deosebire de alcool şi cafea. Pepenele roşu uşurează presiunea asupra rinichilor în momentul în care se elimină excesul de lichide.

   Vitamina C din conţinutul pepenelui roşu îmbunătăţeşte sistemul imunitar, menţinând integritatea celulelor. Rolul în vindecarea rănilor a fost observat, de asemenea, în numeroase studii, deoarece vitamina C consolidează ţesutul conjunctiv. Enzimele implicate în formarea colagenului nu pot funcţiona fără vitamina C. Bogat în potasiu, pepenele roşu reglează activitatea nervilor şi muşchilor şi determină gradul şi frecvenţa cu care se contractă muşchii.

   Licopenul din pepenele roşu este deosebit de important pentru sănătatea cardiovasculară şi se pare că este şi un factor important în promovarea sănătăţii osoase. Consumul de pepene roşu îmbunătăţeşte fluxul sangvin prin vasodilatatie. Licopenul vă fereşte de stresul oxidativ, ce reduce activitatea osteoblastelor şi osteoclastelor, ceea ce înseamnă oase mai puternice pentru cei care consumă alimente bogate în licopen. Pepenele este bogat în potasiu, care ajutp organismul să reţină calciul în organism. Pepenele conţine 92% apă, iar în zilele caniculare de vară, ajută la prevenirea deshidratării. Să nu uităm că mai conţine şi vitamina A, ce reglează producerea de sebum şi menţine pielea hidratată. (Foto: C. Dumitru)

Ultimile din

Mergi la SUS